Clicky


Deurpaneel van vliegtuig Alaska Airlines gevonden in achtertuin net buiten Portland

Deurpaneel van vliegtuig Alaska Airlines gevonden in achtertuin net buiten Portland
08-01-2024 11:56 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

PORTLAND - [update 14:50 uur] Het deurpaneel dat vrijdag boven de Amerikaanse staat Oregon loskwam van een vliegtuig van Alaska Airlines, is gevonden in een achtertuin. Het onderzoek van het onderdeel moet helpen bij het bepalen van de oorzaak van het ongeval.

Een leraar vond het paneel in zijn tuin net buiten Portland, de grootste stad van de westelijke staat Oregon. De Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines verloor het onderdeel vlak na vertrek uit die stad en keerde vervolgens terug voor een noodlanding. De twee dichtstbijzijnde stoelen naast de deur waren leeg. Er waren 171 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. Niemand raakte gewond.

Het deurpaneel kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar het incident. De voicerecorder bevat geen data meer van het ongeval, omdat de data al was overschreven voordat onderzoekers de recorder konden veiligstellen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) houdt 171 Boeing 737 MAX 9-vliegtuigen aan de grond die hetzelfde deurpaneel hebben als dat van Alaska Airlines. De toestellen zullen inspecties ondergaan. Het besluit heeft geen gevolgen voor Europa, omdat er geen vliegtuigen met dezelfde specificaties vliegen. Ook in Indonesië is dat het geval, maar daar houdt de overheid toch drie toestellen aan de grond.