Clicky


Partijleiders zwijgzaam voor meerdaags overleg met informateur

Partijleiders zwijgzaam voor meerdaags overleg met informateur
09-01-2024 10:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

HILVERSUM - De partijleiders van PVV, NSC, VVD en BBB deden er dinsdagochtend het zwijgen toe bij aankomst op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg. Zij praten daar de komende drie dagen met informateur Ronald Plasterk verder over de vorming van een nieuw kabinet.

PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB namen nog de moeite om de verzamelde pers het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Omtzigt bracht voor zijn collega's een Twentse krentenwegge mee. De NSC-voorman vierde maandag zijn 50e verjaardag. Ook hij wilde niet op de gesprekken vooruitlopen, net als VVD-leider Dilan Yeşilgöz.

Informateur Plasterk hoopt op De Zwaluwenberg stappen te kunnen zetten richting het rechtse kabinet waarvoor de kiezer zich volgens hem in november duidelijk heeft uitgesproken. Hij wees erop dat ook de vorige drie kabinetsformaties zich deels op dat landgoed hebben afgespeeld, en allemaal slaagden. "Misschien is dat een goed teken."

Een deel van de genodigden blijft slapen op het landgoed, maar niet iedereen. Mona Keijzer van BBB gaat dinsdagavond weer naar huis omdat Henk Vermeer haar woensdag afwisselt als secondant van partijleider Van der Plas. Plasterk voorziet ook dat de gesprekken door kunnen gaan in de avond.

De onderhandelende partijen hebben elkaar ook in de tussentijd "achterlangs" gesproken, zegt de informateur. Plasterk is hiervan op de hoogste gehouden, maar wil niet prijsgeven wie met wie heeft gesproken en waarover.

Agractie Nederland probeerde de aandacht te vestigen op het door de boerenorganisatie verfoeide natuur- en stikstofbeleid toen de politici werden verwelkomd om het landgoed. "NPLG en KDW weg ermee!", was de boodschap op een spandoek achter een overvliegend sportvliegtuigje, verwijzend naar natuur- en stikstofregels waarop de boeren kritiek hebben. Van der Plas heeft de boodschap in elk geval opgemerkt en erover getwitterd.