Clicky


Minister Blinken beklemtoont steun VS voor Palestijnse staat

Minister Blinken beklemtoont steun VS voor Palestijnse staat
10-01-2024 14:46 | Buitenland | auteur ANP/AFP

RAMALLAH - De Verenigde Staten "steunen concrete stappen richting een Palestijnse staat". Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen de Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens een bezoek aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij wil daarmee beklemtonen dat Washington achter het standpunt blijft staan dat er een Palestijnse staat naast Israël moet komen en beide staten in vrede leven.

Washington was begin jaren negentig de architect van de Oslo-akkoorden die dit ook als hoofdthema en uiteindelijke doel stelden. Maar daar is weinig van terechtgekomen en het is niet duidelijk over welke concrete stappen Blinken sprak.

Abbas drong er in Ramallah bij zijn Amerikaanse gast op aan dat die de Israëli's beweegt onmiddellijk te stoppen met de bloedige "uitroeiingsoorlog" tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Blinken vroeg Israël burgers te sparen. Abbas zei ook dat de Gazastrook integraal onderdeel blijft van het Palestijnse gebied.

De verwoesting van de strook en de verdrijving van een groot deel van de bevolking richting Egyptische grens, doet Palestijnen vrezen dat Israël andere plannen met de kuststrook heeft. Abbas heeft gezegd dat alles erop wijst dat Israël probeert de bevolking van de Gazastrook te verdrijven. Volgens hem probeert Israël dat ook in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Blinken brengt na zijn bezoek aan Abbas een bezoek aan Bahrein. Het bezoek stond niet op het programma van zijn rondreis langs onder meer Griekenland, Cyprus, Turkije en landen in het Midden-Oosten. Bahrein is de thuishaven van de Amerikaanse vloot in de Perzische Golf. Blinken spreekt er onder meer met koning Hamad bin Isa al Khalifa.