Clicky


Veel gevangenismedewerkers Ecuador gegijzeld door gedetineerden

Veel gevangenismedewerkers Ecuador gegijzeld door gedetineerden
10-01-2024 18:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR

QUITO - Gedetineerden houden in Ecuador meer dan 130 gevangenismedewerkers gegijzeld in zeker vijf gevangenissen. Het gaat voornamelijk om bewakers, meldt gevangenisdienst SNAI. Die laat ook weten dat het leger en politie zijn ingezet.

In Ecuadoraanse gevangenissen braken de afgelopen dagen opstanden uit. Ook ontsnapte een machtige bendeleider, José Adolfo Macías Villamar van drugsbende Los Choneros. President Daniel Noboa heeft de noodtoestand uitgeroepenen en heeft criminele bendes aangemerkt als terreurorganisaties. Dat betekent dat het leger in actie kan komen tegen die groepen.

Op sociale media circuleren volgens persbureau Reuters beelden waarop te zien zou zijn hoe gevangenismedewerkers worden blootgesteld aan extreem geweld. Mensen worden opgehangen en beschoten. De echtheid van die filmpjes is nog niet vastgesteld. De overheid zegt dat criminelen met een geweldsuitbarsting reageren op plannen om een zwaarbewaakte gevangenis te bouwen voor bendeleiders.

Het opgelaaide geweld heeft het Zuid-Amerikaanse land in chaos gestort. De autoriteiten zeggen tientallen arrestaties te hebben verricht. Sommige bedrijven in steden als Quito en Guayaquil hebben de deuren gesloten en ook scholen zijn dicht. Er worden nog wel lessen verzorgd via internet. Ook China, een belangrijke investeerder in het land, heeft aangekondigd de ambassade en andere diplomatieke posten voorlopig te sluiten.