Clicky


VN: hulptransporten kunnen noorden van Gaza amper bereiken

VN: hulptransporten kunnen noorden van Gaza amper bereiken
11-01-2024 09:53 | Buitenland | auteur ANP

GAZA-STAD - Dit jaar hebben slechts drie van de 21 geplande konvooien met hulpgoederen voor inwoners van het noorden van de Gazastrook hun bestemming bereikt.

De levering van voedsel, medicijnen, drinkwater en brandstof wordt ernstig belemmerd doordat vrachtauto's die aan de grens door de Israëlische autoriteiten zijn doorgelaten, later alsnog worden teruggestuurd, meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in haar dagelijkse update. Twee transporten liepen zoveel vertraging op bij Israëlische controleposten dat ze uiteindelijk werden afgeblazen. Ook blijken afgesproken routes te gevaarlijk.

Volgens de OCHA heeft Israël bovendien herhaaldelijk geweigerd toestemming te geven voor medicijntransporten naar Gaza-Stad, waardoor ziekenhuizen daar met tekorten kampen. Ook transporten met water, brandstof en sanitaire middelen kregen geen toestemming naar Gaza-Stad en het noorden te rijden.

De OCHA spreekt van een "aanzienlijke verslechtering" ten opzichte van december, toen meer dan 70 procent van de geplande missies kon worden uitgevoerd.