Clicky


Honderden demonstreren om internationale genocidezaak Israël

Honderden demonstreren om internationale genocidezaak Israël
11-01-2024 10:43 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Honderden mensen demonstreren donderdag in Den Haag om de internationale genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Zowel voor de Palestijnse zaak als de Israëlische zijn betogingen rondom de hoorzitting, die dient in het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Demonstranten van beide groepen worden nadrukkelijk van elkaar weggehouden door de politie, ziet een verslaggever ter plaatse.

Bij het Vredespaleis, waar het ICJ is gevestigd, zijn honderden betogers ter ondersteuning van de aanklagers en de Palestijnen. Ze dragen Palestijnse vlaggen bij zich en een bord met daarop de namen van Palestijnse slachtoffers van de oorlog in Gaza. De demonstranten zijn "een brede coalitie van mensenrechtenorganisaties en solidariteitsgroepen", aldus de organisatoren. Ook wordt de hoorzitting live gestreamd op een groot scherm.

Een woordvoerder van Palestina Solidariteit in Nederland zegt te demonstreren om "mensenrechten te verdedigen". Ze had verwacht dat na de vele doden en gewonden in Gaza "overheden zouden ingrijpen. We zien dagelijks daden van terreur, maar om een of andere reden wordt het niet zo genoemd." Dat Zuid-Afrika een zaak heeft aangespannen is daarom voor haar zo belangrijk.

Terreurbeweging

Uit solidariteit met Israël lopen een paar honderd mensen een mars vanaf het Lange Voorhout naar het Vredespaleis en weer terug. Volgens de organisatoren lopen zo'n acht organisaties, joods en christelijk, mee. Zij willen "samen laten zien dat Israël niet alleen staat in Nederland", aldus een spreker. Ook lopen er familieleden van de door Hamas gegijzelde Israëliërs mee.

CIDI-directeur Naomi Mestrum noemt de aanklacht tegen Israël "absurd", en passend "in een hetze tegen Israël, ontstaan toen de doden van de aanval van Hamas nog niet waren begraven". Ze noemt het vallen van zoveel doden nu aan Palestijnse kant "verschrikkelijk, elke dode is er een te veel. Maar Israël heeft te maken met een terreurbeweging. Hamas wordt niet aan zelfde humanitaire standaard gehouden als men aan Israël oplegt."

Verklaringen

Een andere spreker haalt aan dat er nog altijd 130 mensen worden gegijzeld door Hamas. "Alle terreur moet stoppen", zegt hij, benadrukkend dat het een mars voor vrede is.

De Zuid-Afrikaanse aanklagers willen dat Israël stopt met genocidale daden tegenover Palestijnen in de Gazastrook. De genocidezaak dient donderdag- en vrijdagochtend. Op de eerste dag legt Zuid-Afrika verklaringen af, op de tweede dag Israël.