Clicky


Britse media: VK en VS overwegen aanval op Jemenitische Houthi's

Britse media: VK en VS overwegen aanval op Jemenitische Houthi's
12-01-2024 00:15 | Politiek | auteur ANP/AFP/RTR

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk overweegt samen de Verenigde Staten militaire posities van Houthi's in Jemen aan te vallen, schrijven Britse media. Premier Rishi Sunak zou daarom het kabinet donderdag bijeen hebben geroepen voor een overleg. Zowel Londen als Washington heeft de plannen niet bevestigd.

De gezamenlijke aanval zou al snel kunnen plaatsvinden. De Britse regering zou ook andere toppolitici hebben geïnformeerd, onder wie oppositieleider Keir Starmer van Labour en de voorzitter van het Lagerhuis.

De Jemenitische rebellen vallen schepen op de Rode Zee aan met drones en raketten, als teken van steun voor Hamas en de Palestijnen. De VS zeiden donderdag dat de Houthi's sinds 19 november al 27 aanvallen hadden uitgevoerd.

De Amerikanen en Britten waarschuwden de Houthi's onlangs voor gevolgen als ze doorgaan met de aanvallen. De twee landen haalden eerder deze week samen achttien drones en drie raketten van de Houthi's uit de lucht. De Britse defensieminister Grant Shapps zei toen dat het "de grootste aanval" van de Jemenitische rebellen in de Rode Zee tot dusver was.