Clicky


Houthi's beloven terug te slaan na aanval VS en VK

Houthi's beloven terug te slaan na aanval VS en VK
12-01-2024 09:26 | Buitenland | auteur ANP/DPA

SANAA - De Houthi's zullen hard terugslaan na de gezamenlijke aanval door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op hun installaties in Jemen. Dat zeggen verschillende aanvoerders van de beweging die een groot deel van het land controleert.

Tot dusver zijn geen vergeldingsacties gemeld.

De respons op de bombardementen door de VS en het VK en vier bondgenoten, waaronder Nederland, zal de grootste operatie van de Houthi's tot dusver zijn, beloofde leider Abdul-Malik al-Houthi. Die roept Jemenieten op om vrijdag de straat op te gaan en te betogen tegen "de Amerikaanse agressie".

"Amerika en Groot-Brittannië zullen zich moeten voorbereiden om een ​​hoge prijs te betalen en alle verschrikkelijke gevolgen van deze flagrante agressie te dragen", reageerde ook Hussein al-Ezzi, onderminister van Buitenlandse Zaken voor de Houthi's, via X.

De Houthi's hadden voor de operatie al gedreigd wraak te nemen door Amerikaanse bases in onder meer Irak aan te vallen. Hoewel het luchtalarm klonk rond de Amerikaanse ambassade in Bagdad, is er geen aanval gemeld. Evenmin zijn er Amerikaanse schepen in de Rode Zee geraakt door raketten of drones, melden Amerikaanse media op gezag van het Pentagon.