Clicky


De groei van de Nederlandse transportsector nader bekeken

De groei van de Nederlandse transportsector nader bekeken
12-01-2024 10:28 | Algemeen | auteur Gesponsorde content

De transportsector in Nederland heeft te maken met een dynamiekverschuiving, waarbij het laatste kwartaal een groeivertraging laat zien na de pandemie, volgens rapporten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de omzet in de laatste drie maanden van 2022 met 11,4 procent jaar-op-jaar steeg, verbleekt dit bij de robuustere stijging van ongeveer 30% in de voorgaande kwartalen.

Deze vertragende trend contrasteert met een intrigerende ontwikkeling op de markt voor tweedehands vrachtwagens, waar de verkoop opmerkelijk is gestegen.

Te midden van de waargenomen vertraging in de omzetgroei van het wegvervoer, tekent zich een nieuwe trend af in de markt voor tweedehands vrachtwagens. Deze groeiende vraag naar tweedehands voertuigen suggereert dat bedrijven en exploitanten in de sector kostenbewuster worden, mogelijk als reactie op de economische onzekerheden en krappere marges in de transportsector.

Uit een rapport uit 2022 van de economische en financiële denktank THINk blijkt dat de marktprijzen voor nieuwe trucks en trailers in Europa zijn gestegen. Een gemiddelde trekker van 400pk wordt verhandeld rond €100.000-110.000, een stijging van zo'n 15-25% ten opzichte van het niveau van voor de pandemie.

Verschillende factoren dragen hieraan bij, zoals hogere grondstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een andere factor is de bouw van nieuwere, duurdere vrachtwagenmodellen, wat de productiecapaciteit beperkt. Volgens het rapport hebben fabrikanten nog steeds moeite om vaste prijsoffertes te maken.

Toenemende vraag naar gebruikte trucks

Met de stijgende prijzen voor nieuwe modellen is de aankoop van gebruikte trucks een strategische zet om de uitgaven effectief te beheren. De stijgende vraag weerspiegelt een verschuiving in aankoopgedrag, waarbij bestuurders waarde en kostenefficiëntie voorop stellen, ook voor personenwagens.

De grote kloof tussen vraag en aanbod van tweedehandsauto's draagt bij aan de stijgende prijzen. Dit gebrek aan evenwicht wordt nog versterkt door de problemen bij de verkoop van nieuwe voertuigen, aangezien de auto-industrie te kampen heeft met een wereldwijd tekort aan computerchips en leveringsproblemen.

Uit het Think.ING-rapport blijkt dat er voor 2024 een vertraging wordt verwacht in de verkoop van nieuwe vrachtwagens. De vertragende orderontvangst wijst op een terugtrekkende bereidheid om te investeren in nieuwe vrachtwagens, wat gevolgen heeft voor de leveringen in de tweede helft van het jaar.

Door te kiezen voor de aankoop van tweedehands vrachtwagens en gebruikte trekkers kunnen bedrijven hun vloot uitbreiden of onderhouden zonder de aanzienlijke financiële uitgaven die nodig zijn voor nieuwe voertuigen.

Deze aanpak in Vrachtwagen kopen helpt niet alleen bij het beheersen van de directe kosten, maar biedt ook flexibiliteit bij het aanpassen aan de fluctuerende vraag in de transportsector.

Daarnaast heeft het streven naar decarbonisatie de productie van elektrische vrachtwagens versneld, gedreven door ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen, waardoor er meer opties aan het aanbod zijn toegevoegd. De verkoop van geëlektrificeerde vrachtwagens heeft in 2023 aan kracht gewonnen door overheidssubsidies en de komst van emissiearme zones.

De hogere initiële kosten van elektrische trucks en de noodzaak van een uitgebreide laadinfrastructuur vormen echter uitdagingen voor een wijdverspreide acceptatie. Het succes van elektrische vrachtwagens hangt af van de beschikbaarheid van snellaadpunten. Een Europese joint venture streeft ernaar om tegen 2027 1.700 snellaadpunten op te zetten.

Uw vloot nieuw leven inblazen: Een strategie

De beslissing om uw vloot te verjongen kan een moeilijke beslissing zijn met veel dingen om rekening mee te houden. Deze stap moet niet alleen betrekking hebben op technologie, uitstoot en kosten, maar ook op naleving van de veranderende regelgeving.

Het aanschaffen van een combinatie van nieuwe en gebruikte voertuigen is één strategie die aanzienlijke voordelen kan opleveren.

Het upgraden van je wagenpark biedt een uitgelezen kans om milieukwesties aan te pakken door de uitstoot te verminderen. Nieuwere voertuigen voldoen vaak aan strengere emissienormen, wat bijdraagt aan een groenere en duurzamere bedrijfsvoering.

Investeren in nieuwe voertuigen introduceert ook geavanceerde technologieën die de efficiëntie van uw wagenpark kunnen verhogen. Van geavanceerde telematicasystemen tot realtime traceermogelijkheden, deze functies geven wagenparkbeheerders waardevolle inzichten. Verbeterde brandstofefficiëntie, voorspellend onderhoud en verbeterde veiligheidsmaatregelen dragen bij aan een gestroomlijnde en technisch geavanceerde vloot.

Hoewel nieuwe voertuigen hogere initiële kosten met zich meebrengen, hebben ze vaak lagere onderhoudskosten en een verbeterde brandstofefficiëntie, wat leidt tot kostenbesparingen op de lange termijn. Bovendien bieden veel overheden stimulansen en belastingvoordelen voor de integratie van milieuvriendelijke voertuigen in wagenparken.

Gebruikte voertuigen vormen aan de andere kant een kosteneffectief alternatief zonder aan functionaliteit in te boeten. De eerste afschrijving op deze voertuigen wordt geabsorbeerd door de vorige eigenaar, waardoor uw organisatie betrouwbare bedrijfsmiddelen kan aanschaffen tegen lagere kosten.

Tegelijkertijd zorgt de integratie van kwaliteitsvolle tweedehandsvoertuigen met moderne technologie voor een kosteneffectieve infusie van innovatie. Veel tweedehands voertuigen zijn voorzien van verbeterde functies, waardoor er een balans is tussen betaalbaarheid en geavanceerde functionaliteit.

Bovendien zorgt het selectief toevoegen van goed onderhouden gebruikte voertuigen met een lage uitstoot aan uw wagenpark niet alleen voor een minimale ecologische voetafdruk, maar ook voor een duurzame aanpak van de verjonging van uw wagenpark.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op