Clicky


Rutte over luchtaanval: Houthi-rebellen vaak genoeg gewaarschuwd

Rutte over luchtaanval: Houthi-rebellen vaak genoeg gewaarschuwd
12-01-2024 10:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Houthi-rebellen in Jemen zijn vaak genoeg gewaarschuwd dat hun aanhoudende raketaanvallen op schepen in de Rode Zee niet zonder gevolgen zouden blijven, zegt demissionair minister-president Mark Rutte. "Omdat het niet stopt", zijn de Amerikanen en Britten met Nederlandse steun tot actie overgegaan, aldus de premier.

Rutte noemt de nachtelijke luchtaanval voor aanvang van de wekelijkse ministerraad een "chirurgische operatie". Volgens hem is de actie "heel precies gericht op het vermogen van de Houthi-rebellen om die aanvallen te doen". Een vrije doorvaart voor schepen is van belang voor Nederland als handelsnatie, maar ook "een principiële kwestie", benadrukt de premier.

Namens Nederland is een stafofficier betrokken bij de operatie. "Die is daar aanwezig, dus die denkt mee", zegt Rutte. "En die ziet ook wat er gebeurt en zorgt er ook voor dat wij een goede informatiepositie hebben. En dat laat ook zien dat Nederland verder gaat dan alleen politieke steun."

Defensieminister Kajsa Ollongren wil desgevraagd niet uitweiden over de precieze werkzaamheden van deze stafofficier. De betrokkenheid van deze officier "betekent dat Nederland onderdeel is van de coalitie" en daar "niet-operationele steun" aan levert, aldus de bewindsvrouw.

De operatie had tot doel de Houthi's hun wapens "uit handen te slaan", zegt Ollongren. Bang dat het conflict in het Midden-Oosten door deze aanval verder uit de hand loopt, is de minister niet. Zij meent dat juist de Houthi-rebellen de situatie hebben laten escaleren door hun raketaanvallen op schepen op te voeren.