Clicky


Israël voor ICJ: wij vernietigen geen volk, maar beschermen volk

Israël voor ICJ: wij vernietigen geen volk, maar beschermen volk
12-01-2024 11:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Israël maakt zich niet schuldig aan een genocide in de Gazastrook, stelt de Israëlische advocaat Tal Becker voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het is juist Hamas dat uit zou zijn op een genocide en dat verantwoordelijk zou zijn voor de situatie in Gaza. Volgens Israël handelt het uit zelfverdediging. "Wij proberen geen volk te vernietigen, maar een volk te beschermen."

Donderdag begon in het Vredespaleis de zaak die Zuid-Afrika had aangespannen. Zuid-Afrika wil dat het hof Israël beveelt om onmiddellijk te stoppen met de militaire operatie in Gaza. Volgens Pretoria heeft Israël het genocideverdrag van de Verenigde Naties geschonden door in de oorlog tegen Hamas duizenden Palestijnse burgers te doden en op de vlucht te jagen. Volgens Israël is dat een "zeer verdraaid verhaal".

Israël staat achter het genocideverdrag, zegt Becker. Hij benadrukte dat Israël een van de eerste landen was die het verdrag in de jaren na de Tweede Wereldoorlog tekenden, "met de collectieve herinnering aan de moord op 6 miljoen Joden vers in het geheugen". "Voor sommigen is 'nooit meer' slechts een slogan, voor Israël is het de hoogste plicht."

Gruwelijkheden

Israël zou deze oorlog niet hebben gewild en ook niet uit zijn op de dood van Palestijnse burgers. "Het lijden van burgers in deze oorlog is, net als in alle oorlogen, tragisch en hartverscheurend." Maar volgens Becker ligt dat aan de strategie van Hamas om zich in burgergebieden te verschansen en doet Israël zijn best om de civiele schade te beperken.

Israël zou zich verdedigen tegen Hamas. Becker beschrijft in de rechtszaal dat de Palestijnse militanten zich op 7 oktober schuldig hebben gemaakt aan slachtpartijen, verkrachtingen, gijzelingen en martelingen. "Deze gruwelijkheden ontslaan Israël niet van de plicht om zich aan de wet te houden, maar het laat wel zien dat als er genocidale daden zijn geweest, dan waren die tegen Israëliërs." Hamas doodde die dag zo'n 1200 mensen. Bij de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn sindsdien ruim 23.000 mensen gedood.

Volgens Becker negeert Zuid-Afrika gebeurtenissen van 7 oktober in de beschuldigingen die het donderdag presenteerde voor het internationale hof. "Zuid-Afrika wil Hamas niet alleen met de moorden weg laten komen, maar Israël ook nog eens weerloos maken terwijl Hamas aanvalt."