Clicky


TAR/RCI nummer binnenkort verplicht op ECT Delta en ECT Euromax terminal

TAR/RCI nummer binnenkort verplicht op ECT Delta en ECT Euromax terminal
12-01-2024 12:09 | Transport | auteur Redactie

ROTTERDAM - Het gebruik van het TAR/RCI nummer zal uiterlijk maart 2024 verplicht worden op de ECT Delta en de ECT Euromax terminal. Zonder een juiste TAR/RCI kunnen u of uw chauffeur de terminal niet betreden, meldt ECT.

Wat houdt deze verplichting in?

Op dit moment kan TAR/RCI nog vrijwillig worden gebruikt om toegang te krijgen tot de ECT Delta en ECT Euromax terminal. Middels TAR/RCI kunt u direct de terminal oprijden, behalve in geval van dosering. Zonder TAR/RCI moet de chauffeur de rit nog zelf samenstellen, waarbij de pincode bij uithalende containers moet worden ingevoerd. Deze werkwijze is binnenkort niet meer mogelijk.  

Tussenstap naar verplichting TAR/RCI 

Om iedereen voor te bereiden op de verplichting om TAR/RCI te gebruiken, zal het vanaf maandag 15 januari niet meer mogelijk zijn om bij binnenkomst te kiezen voor de optie: ‘ik heb geen TAR/RCI’. U kunt alleen nog de juiste TAR/RCI invoeren.

In het geval er een foutief TAR/RCI wordt ingevoerd, gaat de slagboom alsnog open. Tot invoering van de definitieve verplichting kunt u in dat geval nog zelf de rit samenstellen op de Selfservice stations in gebouw 5 op de ECT Delta terminal en bij de Inspectie-in op de ECT Euromax terminal.

Waarom de verplichting TAR/RCI?

De verplichting om TAR/RCI te gebruiken, is een belangrijk onderdeel van de Vertrouwensketen De Vertrouwensketen is een gezamenlijk initiatief van overheden en bedrijfsleven voor het fysiek en digitaal veilig ophalen van importcontainers in de Nederlandse havens. Het gebruik van pincodes stopt hiermee.

Zie voor meer informatie de website: https://vertrouwensketen.nl

TAR/RCI is alleen geldig voor vervoerders die een voormelding doen of zijn aangewezen als uitvoerend vervoerder door de voormelder
Voor de veiligheid van de vervoerders is TAR/RCI alleen geldig voor de vervoerder die de voormelding in Portbase heeft gedaan, of wanneer er een uitvoerend vervoerder, de ‘executing charter’ in Portbase, is aangemerkt in de voormelding.

De controle tussen voormelding en Cargocard wordt gedaan aan de hand van het EAN-nummer en dit nummer wordt daarmee steeds belangrijker in het proces. Zorg ervoor dat uw juiste EAN is geregistreerd binnen Portbase.

Uitzonderingen op TAR/RCI: uithalen lege containers en inleveren bundels via Troubledesk

Vooralsnog is de TAR/RCI niet beschikbaar voor het uithalen van lege containers en het inleveren van bundels. De komende periode wordt hier een oplossing voor ontwikkeld. Tot dit moment worden deze stromen afgehandeld via de Troubledesk van de ECT Delta of ECT Euromax terminal. Voor deze stromen is de TAR/RCI code ‘000 000’.