Clicky


Amerikaanse toezichthouder verscherpt toezicht op productie Boeing

Amerikaanse toezichthouder verscherpt toezicht op productie Boeing
12-01-2024 15:07 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat het toezicht op de productie van vliegtuigmaker Boeing "aanzienlijk verscherpen" door strenger te controleren op de productielijn van nieuwe Boeing 737 MAX 9's en toeleveranciers. Eind vorige week maakte een van die toestellen een noodlanding in de Amerikaanse staat Oregon nadat een deurpaneel was losgekomen na het opstijgen.

De FAA besloot donderdag een formeel onderzoek te starten naar het vliegtuigtype en hield eerder al 171 Boeing 737 MAX 9-toestellen aan de grond.

Nu gaat de toezichthouder dus nog beter controleren of de kwaliteitsprocedures wel worden nageleefd door de vliegtuigmaker. Volgens de FAA heeft de nieuwe MAX 9 "aanzienlijke problemen" en zouden er ook nog andere problemen met de productie zijn.

Boeing heeft niet meteen op de uitspraken van de toezichthouder gereageerd, meldt persbureau Reuters.

Ook gaat de toezichthouder opnieuw zijn besluit onderzoeken om bepaalde verantwoordelijkheden aan Boeing over te dragen en overweegt de FAA om sommige functies onder te brengen bij onafhankelijke derde partijen. De toezichthouder bekijkt naar eigen zeggen alle opties om risico's te minimaliseren.