Clicky


Bouterse volgens Surinaamse krant mogelijk in Venezuela

Bouterse volgens Surinaamse krant mogelijk in Venezuela
13-01-2024 12:57 | Buitenland | auteur ANP

PARAMARIBO - Oud-president Desi Bouterse bevindt zich mogelijk in Venezuela, schrijft de Surinaamse krant Times of Suriname zaterdag. De ex-legerleider kwam vrijdag niet opdagen bij de gevangenis waar hij moest beginnen met het uitzitten van twintig jaar gevangenisstraf. 's Middags liet het Openbaar Ministerie weten dat Bouterse en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel worden opgespoord.

Bouterse zou naar Brazilië zijn gereisd met een vliegtuig van een buitenlands bedrijf. Van daaruit is hij mogelijk doorgereisd naar Venezuela, hoorde Times of Suriname van bronnen. Bouterse zou volgens de krant het land al op 17 december hebben verlaten. Dat is drie dagen voordat het Hof van Justitie hem veroordeelde voor zijn leidende rol bij de moorden in 1982 op vijftien tegenstanders van zijn bewind.

Er is veel onduidelijkheid over waar Bouterse zich zou bevinden. Een aantal aanhangers had zich verzameld bij zijn huis om solidariteit te betuigen met het gezin van Bouterse. Een woordvoerder had eerder aangekondigd dat Bouterse de mensen zou toespreken en er was veel pers aanwezig. Zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring vertelde toen dat haar man er niet was en dat zij niet wist waar hij zich bevond. Partijgenoten beweerden dat hun voorzitter nog in Suriname is.

Advocaat Irvin Kanhai was vrijdag bij gevangenis Santo Boma, waar drie andere veroordeelden voor de Decembermoorden zich wel hadden gemeld om hun straf van vijftien jaar uit te zitten. Kanhai zei daar tegen journalisten dat hij met Bouterse zou praten. "Ik ken hem niet anders dan dat hij zijn hoofd buigt voor wet en recht", aldus de raadsman.