Clicky


WSJ: Israël plant missie om ook Rafah-grensovergang over te nemen

WSJ: Israël plant missie om ook Rafah-grensovergang over te nemen
13-01-2024 17:30 | Buitenland | auteur ANP

RAFAH - Israël is bezig met het voorbereiden van een militaire missie om ook de laatste grensovergang van de Gazastrook in handen te krijgen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ).

Volgens de WSJ wil de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de controle overnemen over het hele grensgebied tussen Gaza en Egypte en dus ook de belangrijke grensovergang Rafah, die daar ligt.

Israël zegt dat Hamas via het grensgebied met Egypte, dat de Philadelphi-corridor wordt genoemd, mensen en wapens kan smokkelen door bijvoorbeeld tunnels.

Egypte zou niet genoeg doen om dat te verhinderen. "De Philadelphi-corridor moet in onze handen zijn, die moet worden gesloten", zei Netanyahu vorig jaar al. "Het is duidelijk dat er geen andere regeling is die de ontwapening garandeert die we willen."

Volgens de WSJ heeft Israël inmiddels Egypte geïnformeerd over de plannen. Egypte zou bang zijn dat daarmee een vredesakkoord uit 1979 wordt geschonden, omdat daarin beperkingen staan voor hoeveel troepen er bij de grens mogen worden gestationeerd.

Bovendien zou een militaire operatie aan de grens, al dan niet per ongeluk, ook voor schade op Egyptisch grondgebied kunnen zorgen. Israël probeert die zorgen weg te nemen, aldus de Amerikaanse krant.