Clicky


Lava bereikt eerste huizen IJslands dorp Grindavík na vulkaanuitbarsting

Lava bereikt eerste huizen IJslands dorp Grindavík na vulkaanuitbarsting [+video]
14-01-2024 16:41 | Buitenland | auteur ANP

GRINDAVíK - Na een vulkaanuitbarsting in IJsland heeft de lava de eerste huizen van het dorp Grindavík bereikt, is te zien op beelden van de omroep RUV. Diverse woningen hebben vlam gevat doordat ze in aanraking zijn gekomen met de lava.

Zondag barstte in de buurt van het dorp een vulkaan uit, nog geen maand na de vorige keer dat dat gebeurde. Toen waren alle inwoners van Grindavík ook al geëvacueerd, maar stroomde de lava toch een andere kant op. Zaterdag werd besloten dat de inwoners opnieuw moesten vertrekken.

RUV schrijft dat de meeste inwoners van Grindavík nu de webcams volgen om te kijken hoe het met hun dorp gaat. "We kijken gewoon naar de camera's en verder kunnen we niks doen", zegt Reynir Berg Jónsson tegen de omroep. Hij vertelt dat de meeste van de bezittingen van zijn familie nog in hun huis liggen, maar dat hij de belangrijkste spullen heeft meegenomen.

Beschermende muren

In het dorp wonen normaal gesproken zo'n 4000 mensen, maar veel inwoners waren nog niet teruggekeerd omdat er naschokken waren van de vorige uitbarsting. RUV schat dat er slechts tweehonderd mensen in Grindavík waren toen de vulkaan zondag uitbarstte.

Buiten het dorp zijn beschermende muren gebouwd die een deel van de lava van Grindavík om hebben weten te leiden. Een IJslandse expert op het gebied van aardbevingen en vulkanisme noemt het een "uitstekend voorbeeld" voor hoe dergelijke muren kunnen werken.