Clicky


Media VS: uitslag Iowa is monsterzege voor Trump

Media VS: uitslag Iowa is monsterzege voor Trump
16-01-2024 09:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De uitkomst van de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa kan worden gezien als een monsterzege voor oud-president Donald Trump. Dat concluderen Amerikaanse media op basis van de voorlopige uitslagen.

Trump zou bovendien kunnen profiteren van het feit dat zijn rivaal Vivek Ramaswamy na een teleurstellende uitslag besloot zijn campagne stil te leggen. Die heeft al steun uitgesproken voor de oud-president.

Trump kreeg in Iowa bij de eerste Republikeinse voorverkiezingen zo'n 51 procent van de stemmen. De krant The Washington Post schrijft dat het goed nieuws is voor de oud-president dat er geen duidelijke tegenkandidaat naar voren is getreden.

Gouverneur Ron DeSantis kwam met afstand binnen op de tweede plaats, nipt gevolgd door voormalig topdiplomaat en ex-gouverneur Nikki Haley. Het wordt voor Haley nu lastiger om zich als het echte alternatief voor Trump te presenteren, schrijft de krant.

De krant The New York Times omschrijft de tweede plaats van DeSantis als een "pyrrusoverwinning" voor de gouverneur, een overwinning waar zo'n hoge prijs voor is betaald dat het eigenlijk een nederlaag is. Hij had energiek campagne gevoerd in Iowa en kreeg de steun van conservatieve prominenten. Het is volgens de krant nog maar de vraag hoelang DeSantis het zich financieel nog kan permitteren om verder te gaan. Hij heeft ook bij aankomende voorverkiezingen in staten als New Hampshire en Nevada geen uitzicht op een overwinning.

Politico schrijft dat de overwinning van Trump zo overweldigend is, dat het voor rivalen lastig zal zijn om nog een inhaalslag te maken. De politieke nieuwssite stelt dat de echte test voor Haley bij de aankomende voorverkiezingen in New Hampshire komt. Waarnemers hadden een overwinning in Iowa bij haar toch al niet voor mogelijk gehouden, luidt het oordeel. In New Hampshire is de voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur wel bezig aan een opmars in de peilingen, al staat Trump ook daar bovenaan.