Clicky


Hinder voor binnenvaart door gedeeltelijke sluiting sluis Weurt

Hinder voor binnenvaart door gedeeltelijke sluiting sluis Weurt
16-01-2024 11:31 | Stremmingen | auteur ANP

ARNHEM - De binnenvaart van het noorden naar het zuiden van het land en omgekeerd moet tot in augustus rekening houden met hinder en omvaren, omdat Rijkswaterstaat werkt aan de sluis Weurt bij Nijmegen.

Sluis Weurt in het Maas-Waalkanaal verbindt de Maas met de Waal en de Rijn en is de belangrijkste doorgang voor de beroepsvaart op de noord-zuidroute. Jaarlijks passeren ongeveer 29.000 binnenvaartschepen de sluis, aldus Rijkswaterstaat.

Tot en met 26 januari is de oostkolk van de sluis gesloten. Daar plaatst de waterbeheerder nieuwe camera's. Daarna gaat de westkolk geheel of gedeeltelijk dicht, afhankelijk van de werkzaamheden. Rijkswaterstaat vervangt de tandwielen van de aandrijving van de sluisdeuren en die moeten daarvoor op bokken worden gezet.

Er komen ook in de westkolk nieuwe camera's, er wordt geschilderd en beschadigingen van aanvaringen worden hersteld. Van 31 mei tot 31 juli kunnen schepen die langer zijn dan 110 meter helemaal niet meer door de westkolk varen.

De oostkolk van sluis Weurt dateert uit 1928. De westkolk is in 1975 gebouwd. Het complex heeft groot onderhoud nodig. Rijkswaterstaat is al enkele jaren bezig met klussen die niet kunnen wachten. In 2028 start de grote renovatie.