Clicky


Wiegman verlengt contract bij Engelse voetbalsters tot na WK 2027

Wiegman verlengt contract bij Engelse voetbalsters tot na WK 2027
16-01-2024 11:40 | Sport | auteur ANP

LONDEN - Sarina Wiegman heeft haar contract als bondscoach van de Engelse voetbalsters verlengd. De 54-jarige Haagse ligt nu vast tot en met het WK van 2027, wanneer ze haar eerste wereldtitel hoopt te pakken. Afgelopen zomer verloor Wiegman met Engeland de WK-finale van Spanje, na in 2019 ook al met Oranje net naast de wereldtitel te hebben gegrepen.

"We hebben nog wat 'unfinished business' te doen", blikte Wiegman direct vooruit op het WK van 2027, dat mogelijk deels in Nederland plaatsvindt. "Ik weet dat we tot nog meer in staat zijn, al zal dat niet vanzelf gaan." Ook haar vaste assistent Arjan Veurink heeft zijn contract verlengd.

Mark Bullingham, de baas van de Engelse voetbalbond, noemt Wiegman een belangrijk uithangbord voor het vrouwenvoetbal en het Engelse voetbal in het algemeen. "Ze heeft door haar geweldige werk als coach en leider al zoveel bereikt, en er is nog veel meer op komst."

Europese titels

Wiegman begon in 2021 als bondscoach van de Engelsen, met in 2022 de Europese titel voor eigen fans als gevolg. Het was de eerste keer dat de Engelse voetbalsters het EK wonnen. Wiegman pakte vijf jaar eerder met Oranje in eigen land ook al de Europese titel. Volgend jaar in Zwitserland heeft Wiegman de kans om haar derde Europese titel op rij te pakken. Het kwalificatietraject daarvoor begint in april.

Met de 'Lionesses' ontbreekt de Nederlandse komende zomer wel op de Olympische Spelen, door de tweede plek in de Nations League-poule achter Oranje. In de laatste groepswedstrijd leek Engeland lang op weg naar de benodigde groepswinst, totdat Oranje-international Damaris Egurrola er met twee treffers in de absolute slotfase voor zorgde dat het Nederlands elftal Engeland op doelsaldo voor bleef en kans bleef houden op olympische deelname.

De tweede plaats op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland leverde Wiegman maandag voor de vierde keer de FIFA-prijs voor beste coach van het afgelopen jaar in het vrouwenvoetbal op, een record.