Clicky


ECB-bestuurslid: tijdstip renteverlaging in 2024 nog onzeker

ECB-bestuurslid: tijdstip renteverlaging in 2024 nog onzeker
16-01-2024 14:03 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - De Europese Centrale Bank (ECB) zal dit jaar waarschijnlijk beginnen met het verlagen van de rente, maar wanneer dat precies zal gebeuren is nog onzeker. De exacte timing zal namelijk afhangen van de dan beschikbare gegevens over de inflatie en de lonen, meldt ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau.

"Verwacht zeer waarschijnlijk een renteverlaging dit jaar, maar de kwestie van wanneer precies is voorbarig", zegt de Franse centralebankpresident tegen Bloomberg Television. Hij weigerde direct commentaar te geven op de marktverwachtingen met betrekking tot de eerste renteverlaging, maar zei wel dat de ECB "waarschijnlijk wat geduldiger zal zijn".

Op de financiële markt wordt gehoopt dat de centrale bank al in het voorjaar zal beginnen met het verlagen van de rente, nu de inflatie inmiddels sterk is afgezwakt.

ECB-president Christine Lagarde verklaarde eerder al dat het niet mogelijk is een datum te specificeren voor een renteverlaging. Elke stap richting een verlaging van de rente hangt volgens haar af van de zekerheid dat de inflatie terugkeert naar het doel van 2 procent.

Maandag waarschuwde de president van de Oostenrijkse centrale bank Robert Holzmann zelfs nog dat renteverlagingen dit jaar geen "zekerheid" zijn. De president van de Duitse Bundesbank Joachim Nagel gaf daarnaast aan dat het nog te vroeg is om over renteverlagingen te praten.

De ECB-bestuurders vergaderen volgende week donderdag voor het eerst dit jaar over het rentebeleid in de eurozone. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank dan het rentetarief voor de derde keer op rij onveranderd zal laten op 4 procent.