Clicky


Economie-experts schuiven aan bij formatieoverleg

Economie-experts schuiven aan bij formatieoverleg
16-01-2024 16:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 18:25 uur] Bij het overleg over de kabinetsformatie zijn dinsdag experts op het gebied van economie en financiën aangeschoven. De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot, directeur van het Centraal Planbureau Pieter Hasekamp en Bas van den Dungen, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën praatten de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB bij.

Het is de meest duidelijke officiële aanwijzing tot nu toe dat de gesprekken aan de formatietafel al enige tijd niet meer alleen gaan over rechtsstatelijke bezwaren tegen regeren met de PVV. Eerder bleek dit overigens ook al doordat financieel specialisten van fracties aanschoven bij de overleggen.

Na afloop van het overleg wilden de genodigden weinig kwijt. "Wij hebben gesproken over financiële vooruitzichten voor de Nederlandse economie en het advies van de Studiegroep Begrotingsruimte", zei Knot alleen. Die adviesgroep van ambtenaren zei in september dat een nieuw kabinet straks jaarlijks 17 miljard euro moet vrijspelen door bezuinigingen of hogere belastingen.

Frans Timmermans, fractieleider van GroenLinks-PvdA, vindt het niet kunnen dat de onderhandelende partijen al lijken te praten over beleid terwijl nog niet bekend is of er "harde garanties" zijn over de rechtsstaat. Samen met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vraagt Timmermans informateur Ronald Plasterk om hierover opheldering te geven in een brief aan de Tweede Kamer.

Die brief komt er, zei VVD-leider Dilan Yesilgöz bij haar vertrek uit het overleg. Yezilgöz wilde niet aangeven waarover is gesproken. Er is nu eenmaal radiostilte afgesproken, aldus de liberaal.