Clicky


Bulkcarrier Zografia op Rode Zee getroffen door aanval Houthi's

Bulkcarrier Zografia op Rode Zee getroffen door aanval Houthi's
16-01-2024 16:20 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SALEEF - Een Grieks vrachtschip, dat onder de vlag van Malta vaart, is op de Rode Zee getroffen door een raket van de Houthi-rebellen in Jemen, zeggen een veiligheidsbedrijf en meerdere Griekse bronnen. Er zijn geen gewonden gevallen.

De lege bulkcarrier heeft door de aanval wel enige schade opgelopen.

Het schip Zografia was met 24 bemanningsleden vanuit Vietnam onderweg naar Israël, toen het werd getroffen op 122 kilometer ten noordwesten van de Jemenitische plaats Saleef. Een bron bij het Griekse ministerie van Scheepvaart heeft dat gezegd en meldt ook dat de route van het schip waarschijnlijk wordt gewijzigd.

De Houthi's voeren sinds oktober aanvallen uit op schepen als steunbetuiging voor Hamas en de Palestijnse bevolking in Gaza. Doelwitten zijn schepen die een link hebben met Israël.

Na een Amerikaans-Britse aanval op de Houthi's in Jemen, zei een woordvoerder van de rebellen dat ook schepen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk "legitieme doelwitten" zijn. Door het geweld en de toenemende onrust mijden steeds meer rederijen de Rode Zee.