Clicky


EU-grensdienst meldt forse stijging illegale immigranten

EU-grensdienst meldt forse stijging illegale immigranten
16-01-2024 16:22 | Buitenland | auteur ANP

WARSCHAU - Het aantal immigranten dat afgelopen jaar ongecontroleerd de buitengrenzen van de Europese Unie over is gestoken, is "aanzienlijk gestegen" vergeleken met het jaar ervoor, zo meldt de Europese grensbewakingsdienst Frontex.

Frontex telde in 2023 een aantal van ongeveer 380.000 illegale immigranten, 17 procent meer dan in 2022. De meeste van deze immigranten kwamen binnen via Italië, en de meeste immigranten via deze route kwamen uit Guinee, Tunesië en Ivoorkust. De grootste toename van het aantal illegale immigranten is er echter niet in Italië, maar bij mensen die aankomen op Europese eilanden voor de kust van Afrika, zoals de Canarische eilanden. Deze immigranten komen vooral uit Senegal, Marokko en Mali.

Uit de statistieken blijkt dat ongeveer 10 procent van de illegale immigranten vrouwen zijn en 10 procent kinderen. Veel immigranten willen daarna doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk, maar dit gebeurde het afgelopen jaar minder dan het jaar ervoor. Frontex stelt hier een daling van 12 procent vast. "De cijfers laten een toenemende uitdaging zien in het beheren van de buitengrenzen van de EU", zegt de baas van Frontex in een persbericht.

Opsporing smokkelaars

Nu zijn 2500 EU-medewerkers via Frontex aan de Europese buitengrenzen actief, in aanvulling op grenswerkers uit de EU-lidstaten. Zij helpen niet alleen bij grenscontroles maar ook onder meer bij de opsporing van mensensmokkelaars.

Frontex tekent nog aan dat de cijfers niet precies zijn, omdat mensen vaker meegeteld kunnen zijn als zij proberen om op verschillende plaatsen opnieuw de EU binnen te komen.