Clicky


Extreem weer verwacht in buurlanden, overal weercodes van kracht

Extreem weer verwacht in buurlanden, overal weercodes van kracht
16-01-2024 17:38 | Weer en Verkeer | auteur ANP

AKEN - Een extreem neerslaggebied trekt woensdag over Europa. Daardoor valt er in veel landen een flink pak sneeuw. In het zuiden van de Duitse regio Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Limburg, blijven veel scholen dicht. Vanaf woensdagochtend gaat het daar flink sneeuwen en valt er tot donderdagochtend naar verwachting ongeveer 25 centimeter sneeuw, melden Duitse media.

De Duitse weerdiensten verwachten dat het wegverkeer en het spoor veel hinder zullen ondervinden van het slechte weer. Vooral in Bonn, het nabij Maastricht gelegen Aken en in de districten Euskirchen, Siegen-Wittgenstein en Rhein-Sieg gaat er een flinke laag sneeuw vallen.

De Deutscher Wetterdienst heeft elders in het land code paars afgegeven. Dat is het hoogste van vier weercodes (geel, oranje, rood en paars). Het gaat om de gebieden rondom Saarbrücken en Darmstadt. De dienst waarschuwt voor sneeuw, ijzige regen en geblokkeerde wegen en sporen. Ook kan extreme ijzel voorkomen in gebieden waar het regent. Tot donderdagochtend kan er wel 30 centimeter sneeuw vallen ten noorden van de stad Mainz.

Frankrijk en België

In Frankrijk is woensdag code oranje van kracht in ongeveer een derde van het land. Het gaat om alle gebieden ten noorden van Orléans en Dijon. Météo France waarschuwt niet alleen voor sneeuw en ijs, maar ook voor overstromingen. Volgens de weerdienst gaat het om "een periode van ijzige regen, gevolgd door een periode van sneeuw".

In Vlaanderen lijkt het minder hard te gaan sneeuwen dan van tevoren verwacht. Volgens de Belgische weerdienst KMI valt er plaatselijk 1 tot 5 centimeter, waar eerst hoeveelheden tot 10 centimeter werden voorspeld. Alleen in de Vlaamse regio's Limburg en Vlaams-Brabant heeft het KMI code geel afgegeven om gladheid. In Wallonië wordt veel meer neerslag verwacht en is woensdag code oranje van kracht in heel het gebied behalve Waals-Brabant. De meeste sneeuw lijkt te gaan vallen in Henegouwen en Luik. Mogelijk valt daar lokaal tot 30 centimeter.

Sneeuw in VK

In het Verenigd Koninkrijk valt de meeste sneeuw dinsdag. De BBC meldt dat meer dan honderd scholen in Schotland zijn gesloten door de hevige sneeuwval. De nationale weerdienst Met Office waarschuwt voor sneeuw en ijs in heel Schotland en het noorden van Wales en Engeland. In deze gebieden geldt code geel. Op woensdag wordt minder sneeuw verwacht, maar code geel blijft van kracht in grote delen van het land.