Clicky


Roemeense boeren en vrachtwagenchauffeurs blokkeren grens Oekraïne tijdens grote protesten

Roemeense boeren en vrachtwagenchauffeurs blokkeren grens Oekraïne tijdens grote protesten
17-01-2024 14:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BOEKAREST - Honderden boeren en vrachtwagenchauffeurs in Roemenië blokkeren de grens met Oekraïne. Woensdag is al de achtste dag van grote protesten en ze zijn onder meer boos om de goedkope boerenproducten uit Oekraïne die zwaar op de Roemeense markt drukken.

De afgelopen week hebben boeren onder meer snelwegen geblokkeerd en het verkeer ontregeld door langzaam met tractors over drukke wegen te rijden. Woensdag protesteren ze ook in de buitenwijken van de hoofdstad Boekarest.

"We blijven doorgaan tot we de eerste wet goedgekeurd zien die oplossingen biedt voor zoveel mogelijk van de problemen waar wij op hebben gewezen", zei een van de actievoerders tegen Roemeense media.

Naast de Oekraïense producten, komen de boeren ook in actie tegen de hoge brandstofprijzen, verzekeringskosten en maatregelen van de Europese Unie voor het milieu.

De acties aan de grens volgen op de blokkades die Poolse boeren en vrachtwagenchauffeurs wekenlang volhielden uit protest tegen de voorwaarden voor Oekraïense import, die in hun ogen oneerlijk waren. Dinsdag schortten ze hun protest op na een deal met de Poolse overheid.