Clicky


Links eist opnieuw uitleg van Plasterk over proces formatie

Links eist opnieuw uitleg van Plasterk over proces formatie
18-01-2024 12:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Ondanks een brief van informateur Ronald Plasterk blijven de partijen GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren en Volt met vragen zitten. De partijen zijn gefrustreerd dat Plasterk "niet ingaat op de specifieke vragen" die door de Kamerfracties zijn gesteld. Zij willen expliciet weten of de onderhandelende partijen al overeenstemming hebben bereikt over de basislijn voor het waarborgen van de rechtsstaat.

Eerder deze week vroegen Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Esther Ouwehand (PvdD) al via de Kamervoorzitter tekst en uitleg van Plasterk. Die reageerde met een briefje waarin hij aangeeft dat de partijen nog geen conclusies kunnen trekken over "de werkwijze of het verloop van de informatie". Maar de linkse partijen nemen daar geen genoegen mee. "We zijn met het kluitje in het riet gestuurd", zei Timmermans daarover op NPO Radio 1. De informateur geeft de Kamer begin februari pas weer meer informatie over de gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB.

De partijen willen zeker weten of Plasterk zijn opdracht "naar de letter uitvoert" en dat er pas over thema's als migratie, klimaat en koopkracht wordt gesproken wanneer "overeenstemming bestaat over een gezamenlijke basislijn voor het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat".

In de media duiken berichten op dat er nu wel al over die andere onderwerpen wordt gesproken. In de opdracht van de Kamer aan Plasterk staat dat hij daar pas over mag praten "indien naar het oordeel" van de onderhandelende partijen overeenstemming is over de basislijn voor het waarborgen van de rechtsstaat. Maar er staat niet in de opdracht dat Plasterk tussentijds de Kamer hoeft te informeren. De beoogde oppositiepartijen willen echter nu weten of die overeenstemming is bereikt.

Ze benadrukken dat ook in het Kamerdebat over de verkenning zorgen zijn geuit dat "dat partijen met zorgen over dit onderwerp langzaam een fuik inzwemmen, waarbij waarborging van de democratische rechtsstaat onderdeel wordt van een brede onderhandeling over diverse beleidsterreinen". Specifiek benoemen ze de toezegging van NSC-voorman Pieter Omtzigt dat hij de onderwerpen expliciet van elkaar gescheiden wilde houden.