Clicky


Nederlands kindje omgekomen bij aanval van Iran op buurland Irak

Nederlands kindje omgekomen bij aanval van Iran op buurland Irak
19-01-2024 12:06 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:09 uur] Bij een recente aanval van Iran op buurland Irak is een Nederlands kind van nog geen jaar oud om het leven gekomen, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken. Ze heeft haar Iraanse collega gebeld om opheldering te vragen. Ook is de ambassadeur van Iran op het matje geroepen.

"Ik heb zeer nadrukkelijk bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken (...) de aanval van Iran hard veroordeeld", zei Bruins Slot na de ministerraad. Ze heeft van haar Iraanse collega al wel wat antwoorden gekregen, maar is daarover nog niet tevreden. "Ik vind die antwoorden alleen nog onvoldoende, dus ik verwacht ook dat er nog meer informatie gaat komen."

Het slachtoffer is een meisje van elf maanden. Ook raakten de moeder en broertje bij de aanval gewond. Ook zij hebben een Nederlands paspoort. De vader is ook om het leven gekomen bij de aanval. Het gaat om de Koerdische zakenman Peshraw Dizayee, aldus de website van het Koerdische mediabedrijf Rudaw. Het gezin leefde afwissend in Erbil en Dubai.

Iran viel maandagavond laat met ballistische raketten doelen in Erbil aan. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en raakten zes anderen gewond. De regering in Teheran verklaarde later daar een spionnenhoofdkwartier van Israël te hebben aangevallen. Erbil ligt in het semi-autonome Koerdistan in het noorden van Irak. De Koerdische regering spreekt de beschuldiging van Iran ten stelligste tegen.

Nederland biedt de familie bijstand "in deze moeilijke tijd". Bruins Slot noemt de dood van het kindje "verschrikkelijk". Ze wil verder niet ingaan op de zaak in verband met de privacy van de familie.

Het persoonlijk bellen van haar Iraanse collega is "een vrij ongebruikelijke stap", aldus Bruins Slot. "Maar omdat dit zo ernstig is, dat het zo belangrijk is dat we als Nederland de aanvallen veroordelen, heb ik dat ook persoonlijk gedaan."

Het is niet de eerste keer dat Iran de Koerdische regio onder vuur neemt. In maart 2022 werd het huis bestookt van een topman van een lokaal oliebedrijf. Ook toen claimde Iran dat het om een aanval ging op spionagenest van de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst. De zakenman overleefde de actie.

Iran viel de afgelopen dagen ook doelen in Pakistan en Syrië aan. Ook deze aanvallen heeft Bruins Slot veroordeeld. Ze heeft haar Iraanse ambtgenoot opgeroepen te voorkomen dat het uitloopt op een regionale escalatie. De spanningen in de regio zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen door de oorlog in Gaza.