Clicky


Management buy-out bij Move Intermodal

Management buy-out bij Move Intermodal
19-01-2024 16:31 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

HASSELT - Move Intermodal, specialist in intermodaal vervoer, realiseert een management buy-out. CEO Luc Driessen, die al sinds jaar en dag aan boord is bij het bedrijf met hoofdkantoor in Genk, koopt de aandelen van Down 2 Earth Capital terug. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM faciliteert deze buy-out en neemt een minderheidsaandeel van 15 procent. Luc Driessen is meerderheidsaandeelhouder, de rest is verspreid over het directieteam van Move Intermodal en enkele private investeerders.

Een belangrijke mijlpaal die meteen ook de start is voor de verdere ambitieuze Europese groeiplannen. De naam Move Intermodal duidt meteen waar het op staat: het mature bedrijf met hoofdkantoor in Genk is gespecialiseerd in het vervoer van goederen (bulk en verpakt) over lange afstand per trein en boot langs de belangrijke corridors in Europa. Enkel de eerste en laatste kilometers gebeuren per vrachtwagen.

Momenteel telt Move Intermodal 3.000 containers, beschikt het over een vloot van 220 eigen trucks en heeft het 350 FTE’s in dienst, verspreid over acht landen.

Pioniersrol sinds 1986

Het verhaal van Move Intermodal, dat als onderdeel van Ewals Cargo Care startte, leest als een trein. Al sinds 1986 pioniert het bedrijf op het vlak van intermodaal transport. Aanvankelijk deed het dat vanuit het Nederlandse industriegebied Hazeldonk. In 1991 opende Luc Driessen, de huidige CEO van Move Intermodal, een kantoor in Genk, dat de intermodale concepten die het bedrijf tot op vandaag aanbiedt, verder ontwikkelde. Zo was Move Intermodal het eerste Belgische transportbedrijf met een eigen railshuttle van Genk naar het Italiaanse Novara. Er waren ook heel wat logistieke supply chain innovaties, zoals de introductie van de bag-in-box bulkcontainer, geavanceerde opslagfaciliteiten en de eerste wissellaadbak met een uitsparing in de vloer voor staalrollen.

De toenemende vraag naar transport door Europa leidde dan weer tot de introductie van nieuwe spoorcorridors tussen Antwerpen, Duisburg en Noord-Italië.

Exit Down 2 Earth Capital; welkom LRM en private investeerders

In 2011 startte Luc Driessen een management buy-out van de voormalige Intermodal business unit van Ewals Cargo Care.

Sinds 2014 is Move Intermodal bekend onder zijn huidige naam. In 2018 kwam Down 2 Earth aan boord als externe investeerder. Vandaag bereikt het bedrijf een nieuwe mijlpaal in haar bestaansgeschiedenis: geflankeerd door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en het directieteam van Move Intermodal realiseert CEO Luc Driessen een management buy-out. Down 2 Earth wordt dus volledig vervangen door LRM als financiële aandeelhouder en strategisch klankbord.

CEO Luc Driessen kijkt de toekomst vol ambitie tegemoet. “Intermodaal transport zal de komende jaren nog aan belang winnen, onder andere door de toenemende druk om de CO2-uitstoot te verlagen en het groeiende tekort aan truckchauffeurs. Bovendien zullen er op Europees vlak maatregelen volgen om intermodaal transport te stimuleren, zoals een afstemming van de regelgeving en vernieuwing van de infrastructuur.”

De keuze voor LRM typeert Driessen als Limburgse ondernemer: “We zijn enorm trots op onze sterke lokale verankering in Limburg. Het feit dat LRM, als toonaangevende investeringsmaatschappij in onze regio, heeft gekozen om in Move Intermodal te investeren, is voor ons van groot belang. LRM heeft specifiek voor ons gekozen vanwege ons lokale duurzame karakter, dat perfect past bij de logistieke hotspot die Limburg vertegenwoordigt. Deze investering onderstreept niet alleen het vertrouwen van LRM in ons bedrijf, maar ook de erkenning van onze inzet voor duurzaamheid en lokale betrokkenheid.”

Tom Vanham, algemeen directeur LRM: “Move Intermodal is een Limburgse parel die op Europees niveau speelt. Het bedrijf zet optimaal in op service en efficiënte door een slimme combinatie van verschillende transportvormen en een uitgekiend plan voor heen- en terugvrachten. Haar Europese groeiplannen zijn ambitieus maar onderbouwd. We investeren vanuit LRM dan ook met vertrouwen in het bedrijf. Daarenboven vormt duurzaamheid een belangrijke pijler voor Move Intermodal én is intermodaal vervoer een speerpunt binnen de Green Deal van de Europese Unie en in lijn met het beleid van de Vlaamse regering, wat voor ons als investeringsmaatschappij eveneens een cruciaal element vormt bij onze investeringsbeslissingen.”

Dominique Roux, head of LRM Private: “Vanuit LRM faciliteerden we deze management buy-out. We geloven dan ook sterk in het Europese verhaal dat hier wordt neergezet en hebben veel vertrouwen in het team. Met zijn ondernemerscapaciteiten heeft CEO Luc Driessen Move Intermodal uitgebouwd tot waar het vandaag staat. De overige leden van het directieteam hebben - elk in hun domein - vele jaren ervaring in intermodaal transport. Hun doelen zijn realistisch én getuigen tegelijk van ambitie. Kortom: het is een duurzaam verhaal van een matuur bedrijf waaraan wij als investeringsmaatschappij graag meeschrijven.”

Ivo Marechal, founding partner Down2Earth Capital: “Wij zijn trots op de ontwikkeling die het bedrijf tijdens onze holdingperiode heeft doorgemaakt, zowel qua professionalisering, groei als marktpositionering. Wij geloven dat LRM de perfecte partner is voor Move Intermodal om haar verdere ontwikkeling te ondersteunen. We zijn het management en alle medewerkers met wie we sinds mei 2018 succesvol samenwerken zeer dankbaar en wensen hen het allerbeste in hun nieuwe omgeving.”