Clicky


Code oranje in Noord-Holland en Waddengebied vanwege storm Isha

Code oranje in Noord-Holland en Waddengebied vanwege storm Isha
21-01-2024 13:29 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DE BILT - [update 15:54 uur] Het KNMI heeft voor de nacht van zondag op maandag en de vroege ochtend code oranje afgegeven voor Noord-Holland en het Waddengebied. Door storm Isha worden er zeer zware windstoten verwacht van tussen de 100 en 110 kilometer per uur. Rijkswaterstaat verwacht maandag een zwaardere ochtendspits dan normaal.

Het KNMI waarschuwt voor mogelijke schade en gevaar door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Ook de rest van het land moet vanaf zondagavond rekening houden met zware windstoten, die landinwaarts een snelheid van 90 en in de andere kustprovincies 100 kilometer per uur kunnen bereiken. De wind komt uit het zuidwesten.

Code oranje is tussen 02.00 en 08.00 uur van kracht. In de rest van het land geldt code geel, die tot uiterlijk 10.00 uur van kracht is. Volgens het KNMI neemt de wind vanaf halverwege de ochtend snel af.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat vooral transportverkeer, zoals busjes en voertuigen met lege aanhangers, rekening moet houden met rukwinden. Maar ook is het opletten geblazen voor motorrijders en automobilisten omdat bijvoorbeeld andere voertuigen door de windstoten een ruk kunnen krijgen.

Volgens de woordvoerder schuilt het gevaar in het bijzonder op de wat meer open weggedeelten, waaronder fly-overs. Hij raadt weggebruikers aan om voor vertrek de situatie op de weg te checken.

Weeronline meldt dat het hoogtepunt van storm Isha in de tweede helft van de nacht en aan het begin van de ochtendspits valt. Volgens de weerdienst trekken ook de buien weg als de wind gaat afnemen.