Clicky


Media: Duitse betogingen tegen extreemrechts grootste in jaren

Media: Duitse betogingen tegen extreemrechts grootste in jaren
21-01-2024 20:01 | Buitenland | auteur ANP/DPA/AFP

MÜNCHEN - In Duitsland is massaal betoogd tegen extreemrechts, racisme en de populistische partij Alternative für Deutschland. De Duitse krant Bild spreekt over het "grootste demoweekeinde in tientallen jaren."

Politici noemen het een sterk en bemoedigend signaal voor de democratie. In totaal gingen dit weekend ruim 1,4 miljoen mensen de straat op, stellen de organisatoren.

De betoging zondag in het Zuid-Duitse München moest op last van de politie zelfs worden afgebroken door de massale opkomst. De autoriteiten zeiden dat ze de veiligheid van de zeker 80.000 tot 100.000 deelnemers die kwamen opdagen, niet meer konden waarborgen.

In de Noord-Duitse havenstad Hamburg was vrijdag al een protestmars voortijdig gestopt omdat de deelname veel groter was dan verwacht.

In tientallen andere Duitse steden, zoals Berlijn, waren er ook demonstraties, maar die konden allemaal doorgaan. Wel kwamen ook hier vaak veel meer mensen dan waar rekening mee was gehouden.

De golf demonstraties is een reactie op de groeiende populariteit van Alternative für Deutschland, vooral na de recente onthulling dat de partij plannen bespreekt om miljoenen migranten uit te zetten of te deporteren.