Clicky


Duitse machinistenvakbond GDL roept op tot nieuwe staking DB

Duitse machinistenvakbond GDL roept op tot nieuwe staking DB
22-01-2024 07:52 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De Duitse treinbestuurdersvakbond GDL roept werknemers van het staatsbedrijf Deutsche Bahn (DB) opnieuw op om te gaan staken. De vakbond wil dat de machinisten vanaf woensdag 24 januari 02.00 uur tot maandag 29 januari 18.00 uur het werk neerleggen. Vakbondsleden van DB Cargo, verantwoordelijk voor het goederenvervoer, worden opgeroepen om vanaf dinsdag 23 januari 18.00 uur te staken.

De vakbond streeft naar loonsverhoging voor het spoorwegpersoneel in verband met de inflatie. Ook wil GDL een kortere werkweek van 35 uur voor het huidige loon. DB wilde aanvankelijk niets van een kortere werkweek weten, maar bood wel meer loon aan.

Afgelopen vrijdag deed Deutsche Bahn de machinistenvakbond echter een nieuw aanbod, waarin staat dat machinisten en conducteurs vanaf 2026 kunnen kiezen voor een uur minder werken tegen hetzelfde salaris of voor een loonsverhoging van 2,7 procent. Ook stelt DB in het aanbod loonsverhogingen voor per augustus 2024 en april 2025.

Gezien de nieuwe stakingsoproep lijkt GDL het niet eens te zijn met het voorstel.

Het conflict tussen Deutsche Bahn en de spoorwegvakbond begon begin november. Sindsdien heeft het treinpersoneel in Duitsland de afgelopen maanden al drie keer gestaakt, omdat de partijen er tijdens de onderhandelingen samen niet uitkomen. De stakingen hebben grote verstoringen op het Duitse spoor tot gevolg.