Clicky


Kremlin beschuldigt Oekraïne van aanval op aardgasterminal

Kremlin beschuldigt Oekraïne van aanval op aardgasterminal
22-01-2024 11:58 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Het Kremlin beschuldigt Oekraïne van een aanval op een Russische aardgasterminal aan de Oostzee. Door die vermeende aanval van zondag ontstond een grote brand. Er zijn volgens de lokale autoriteiten geen slachtoffers gevallen.

"Het regime in Kyiv blijft zijn beestachtige gezicht tonen. Ze vallen civiele infrastructuur aan, mensen", aldus een woordvoerder van het Kremlin tegen verslaggevers. Hij zegt dat het ministerie van Defensie alle benodigde maatregelen tegen dergelijke aanvallen neemt.

Lokale autoriteiten melden dat de brand maandag is geblust. De terminal van Novatek, Ruslands grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), staat in de westelijke havenstad Oest-Loega. De faciliteit ligt dicht bij de grens met Estland en op ruim 850 kilometer van Oekraïne.

Doelwit

Novatek verklaarde zondag dat de brand was veroorzaakt door een "externe factor", zonder in detail te treden, en dat een deel van het werk was stilgelegd. Volgens de regionale gouverneur kon het personeel geëvacueerd worden en vielen er geen gewonden. De aardgasterminal was volgens Oekraïense media het jongste doelwit van Oekraïense drones.

Oekraïne voerde vorige week aanvallen uit op twee oliedepots in Rusland. Een daarvan ligt in de regio Leningrad, waarin ook de aardgasterminal ligt.