Clicky


Familieleden Israëlische gijzelaars verstoren bijeenkomst Knesset

Familieleden Israëlische gijzelaars verstoren bijeenkomst Knesset
22-01-2024 13:51 | Buitenland | auteur ANP/RTR

JERUZALEM - Familieleden van Israëliërs die worden gegijzeld in de Gazastrook, hebben een commissievergadering verstoord van het Israëlische parlement. Ze eisen dat de autoriteiten meer doen om de gijzelaars vrij te krijgen. Op beelden in Israëlische media is te zien dat geëmotioneerde demonstranten de vergaderzaal binnenvallen.

Aan de protestactie deden zo'n 20 mensen mee. Een vrouw hield afbeeldingen omhoog van drie gegijzelde familieleden. Andere betogers droegen borden met het opschrift: "Jullie gaan hier niet stilzitten terwijl zij daar sterven." Deelnemers aan het protest scandeerden: "Laat ze vrij. Nu. Nu. Nu."

Hamas ontvoerde meer dan 250 mensen toen het op 7 oktober Israël binnenviel. Er worden volgens de Israëlische autoriteiten nog zo'n 130 gijzelaars vastgehouden in de Gazastrook, een geïsoleerde kuststrook waar de Israëlische strijdkrachten aanvallen uitvoeren. Andere Israëlische gevangenen zijn al vrijgelaten of gestorven in gevangenschap.

Sommige familieleden vrezen dat de aandacht voor het lot van de gijzelaars uiteindelijk zal afnemen. Protestacties verlopen daardoor steeds onrustiger. Er wordt actie gevoerd bij de woning van premier Benjamin Netanyahu en bij het parlement, de Knesset. De voorzitter van de verstoorde vergadering probeerde een demonstrant te kalmeren en zei dat de val van de regering niets zou oplossen.