Clicky


Bas Eickhout voorgedragen als lijsttrekker GroenLinks-PvdA

Bas Eickhout voorgedragen als lijsttrekker GroenLinks-PvdA
22-01-2024 14:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Bas Eickhout is unaniem voorgedragen als lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen op 6 juni voor het Europees Parlement. De leden van beide partijen mogen zich de komende anderhalve week uitspreken over de keuze.

De GroenLinkser is volgens de lijsttrekkerscommissie een "gezaghebbend lid van het Europees Parlement en heeft bewezen hoe je een groener en socialer Europa dichterbij kan brengen". Eickhout noemt de voordracht "een grote eer". Volgens hem zijn PvdA en GroenLinks de afgelopen jaren steeds nauwer gaan samenwerken in het EP. "Nu extreemrechts op de deur klopt, is het belangrijk deze samenwerking verder te intensiveren, ook als voorbeeld voor andere progressieve partijen in het Europees Parlement."

PvdA en GroenLinks zijn nu goed voor bijna een derde van de 29 Nederlandse zetels in het Europees Parlement, een moeilijk te evenaren score. De PvdA werd bij de vorige Europese verkiezingen vijf jaar geleden onder aanvoering van Frans Timmermans de grootste partij. De sociaaldemocraten kregen zes zetels, GroenLinks drie.

Geestverwanten

De 47-jarige Eickhout zit sinds 2009 in het Europees Parlement voor GroenLinks. Hij was in 2014 en 2019 lijsttrekker voor die partij. Eickhout houdt zich in het Europees Parlement vooral bezig met klimaat, milieu en economische zaken. Hoewel zijn Groenen-fractie geen deel uitmaakt van de officieuze coalitie van middenpartijen waarop veel Europees beleid steunt, geldt hij toch als een invloedrijk Europarlementariër.

De leden van GroenLinks en de PvdA kunnen tot en met 30 januari stemmen over de voordracht van Eickhout. Als hij de gezamenlijke lijst inderdaad gaat aanvoeren, wordt hij gevolgd door twee PvdA'ers om de balans tussen de twee moederpartijen te bewaren. Daarop volgen dan twee GroenLinksers, enzovoorts.

De GroenLinksers en PvdA'ers die als Europarlementariër worden gekozen nemen straks plaats in verschillende fracties. Ze sluiten elk aan bij hun politieke geestverwanten uit andere EU-landen, maar zullen wel samen optrekken.