Clicky


Rechtbank behandelt moord Peter R. de Vries

Rechtbank behandelt moord Peter R. de Vries
23-01-2024 09:07 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp begint dinsdag de strafzaak tegen negen mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Peter R. de Vries juli 2021. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. en Delano G., werden vrijwel direct na de aanslag opgepakt. Tegen hen is in de zomer van 2022 al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar het onderzoek werd kort voor de uitspraak heropend nadat het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089 of Eddy, zou een vriend zijn geweest van de vermeende moordmakelaar Krystian M. en van hem informatie over de moord hebben gekregen. 5089's verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al van de hand gewezen. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Daarin is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

Naast de twee vermeende uitvoerders en de tussenpersoon, staan ook de mannen terecht die volgens het OM na de schietpartij langsliepen en de zwaargewonde De Vries filmden. Deze beelden verschenen snel op sociale media en werden massaal gedeeld.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Voor de zaak zijn acht dagen uitgetrokken. De strafeisen komen volgende week. De uitspraak wordt in juni verwacht.