Clicky


Media VS: Haley krijgt het zwaar na nederlaag New Hampshire

Media VS: Haley krijgt het zwaar na nederlaag New Hampshire
24-01-2024 09:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De nederlaag van politica Nikki Haley bij de Republikeinse voorverkiezing in New Hampshire is mogelijk een onoverkomelijke klap voor haar campagne, concluderen Amerikaanse media. Het lijkt voorbij te zijn, schrijft The Washington Post.

De krant concludeert dat een kandidaat als Haley juist in New Hampshire had moeten winnen van Donald Trump. De Republikeinse kiezers gelden er als relatief gematigd en er mochten mensen meestemmen die niet staan geregistreerd als Republikein. Dat mag bij veel andere voorverkiezingen niet.

Over een maand wordt gestemd in de thuisstaat van Haley, South Carolina. Een maand is volgens de krant echter een lange periode als bij andere voorverkiezingen geen successen worden geboekt.

Historisch

Nieuwssite Politico deelt die conclusie en schrijft dat het lastig kan zijn om de campagne van Haley gaande te houden als Trump ondertussen steeds meer steunbetuigingen ontvangt en de peilingen domineert.

De overwinning van Trump wordt juist gezien als historisch. Hij is de eerste Republikeinse kandidaat die wint in zowel Iowa als New Hampshire zonder dat hij de zittende president is die herkozen wil worden, bericht NBC News.

Slechter

De nieuwszender concludeert dat er toch een paar alarmbellen moeten afgaan bij het team van Trump. De oud-president bleek populair onder Republikeinen, maar veel minder onder kiezers die zichzelf zien als niet-partijgebonden.

Ook CNN schrijft dat Trump volgens eigen kiezersonderzoek veel slechter scoorde dan Haley onder gematigde kiezers. Dat kan nog voor problemen zorgen bij de presidentsverkiezingen, als ook steun nodig is van zwevende kiezers.

South Carolina

De nieuwszender voorspelt dat Haley de komende dagen waarschijnlijk onder enorme druk zal komen te staan om op te geven. Andere prominente Republikeinse kandidaten hebben hun campagnes ook stopgezet.

CNN concludeert ook dat het zeer de vraag is waar Haley nog een overwinning zou kunnen boeken. Zelfs in South Carolina, waar ze gouverneur is geweest, gaat oud-president Trump aan kop in de peilingen.