Clicky


Bart Kemp stopt als voorman Agractie

Bart Kemp stopt als voorman Agractie
24-01-2024 10:10 | Binnenland | auteur ANP

EDE - Bart Kemp stopt als voorman van boerenorganisatie Agractie Nederland. De scheidend voorzitter, die eind februari terugtreedt, zegt in het AD woensdag dat zijn organisatie oplossingen heeft aangedragen en een integrale visie voor landbouw heeft uitgewerkt. "Nieuwe politieke partijen zijn aan zet. Ik heb mijn nek uitgestoken en met vuur onze belangen op de agenda gezet. Maar het is nu tijd voor een nieuwe fase", aldus Kemp in de krant. In een verklaring bevestigt hij zijn vertrek.

Schapenhouder Kemp zegt het werk voor Agractie niet te gaan missen. "Het is enorm hectisch geweest. Eigenlijk ontstond het per ongeluk. Ik stuurde een appje nadat ik boos was over wat er in de politiek werd gezegd. Tegen een groep collega's stelde ik: 'We zullen ze het een keer gaan vertellen in Den Haag'. En dan is het: wie a zegt, moet b zeggen."

Het eerste grote boerenprotest op het Malieveld in 2019 was bedoeld als eenmalige actie, zegt Kemp in het AD. "Maar toen kwamen er allerlei bestuursleden bij en hebben we het als Agractie voortgezet." Kemp stelt in de krant dat het belangrijk is dat Agractie wordt voortgezet. "Maar het is niet mijn levenswerk."

In de verklaring zegt Kemp verder te hopen dat er met de huidige politieke koers "meer kennis van zaken in de politiek komt en een ruk naar realistisch beleid voor boeren en platteland". Voor hem is het na 4,5 jaar tijd voor een nieuwe fase, geeft Kemp ook aan. "Daarom heb ik besloten per eind februari 2024 niet langer actief te zijn als voorzitter van Agractie Nederland. Voor dit moment is dit een persoonlijke keuze, het werk is niet 'klaar'. Ik sluit daarom ook niet uit op enig moment me opnieuw in te zetten in een rol waarin ik het verschil kan maken, maar nu is deze pas op de plaats voor mij nodig."