Clicky


Advocaat verdachte moord Peter R de Vries vraagt om tekenverbod

Advocaat verdachte moord Peter R de Vries vraagt om tekenverbod
24-01-2024 10:54 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De advocaat van een van de hoofdverdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries heeft de rechtbank verzocht om een tekenverbod voor zijn client. In de rechtbank mogen verdachten niet gefotografeerd worden, maar wel getekend. Dat is vastgelegd in de persrichtlijn.

Krystian M. zou als tussenpersoon de moord op De Vries hebben aangestuurd. Het Openbaar Ministerie ziet hem als de schakel tussen de opdrachtgever en de uitvoerders. Hij zou de schutter en chauffeur hebben aangestuurd. Uit onderschepte berichten zou blijken dat M. zelf ook onder druk werd gezet door de opdrachtgever en vreesde voor zijn leven. M. wilde, net als dinsdag, geen antwoord geven op vragen van de rechtbank.

Hij zit altijd met een capuchon en mondkapje op in de rechtszaal. De rechter heeft al meerdere keren gevraagd of hij die af wil doen, maar dat weigert hij omdat hij niet getekend wil worden. Ook woensdag deed de rechter opnieuw een "dringend, maar niet dwingend" verzoek om in ieder geval zijn mondmasker af te doen. "Wij kunnen u niet dwingen, maar het zou wel gewaardeerd worden", zei de rechter.

Lange Leidsedwarsstraat

M.'s advocaat Ronald van der Horst deed vervolgens een formeel verzoek aan de rechtbank ervoor te zorgen dat M. niet getekend kan worden. "Hij is hier heel standvastig in, dit is voor hem heel belangrijk dat hij niet herkenbaar is." Dat heeft volgens hem ook te maken met veiligheid, M. zou onder zware druk staan vanuit het criminele circuit.

De rechtbank gaf na een kort beraad aan geen enkele reden te zien om af te wijken van de persrichtlijn en ging niet mee in het verzoek van Van der Horst. Overigens is M. eerder al getekend zonder mondkapje en capuchon.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.