Clicky


OM eist 9 jaar cel tegen voetballer Promes voor smokkel cocaïne

OM eist 9 jaar cel tegen voetballer Promes voor smokkel cocaïne
24-01-2024 13:43 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam negen jaar gevangenisstraf geëist tegen profvoetballer Quincy Promes voor zijn betrokkenheid bij de grootschalige smokkel van cocaïne via de haven van Antwerpen.

De 32-jarige Promes was niet bij zijn proces aanwezig. De oud-Ajacied speelt momenteel voor Spartak Moskou. Het OM heeft tevergeefs geprobeerd hem naar Nederland te krijgen. Door zijn afwezigheid heeft Promes niet kunnen uitleggen "hoe zo'n succesvolle voetballer zich zo diep in de criminaliteit heeft laten zuigen", aldus de officier van justitie. Promes had volgens het OM contacten met grote drugshandelaren, onder wie Piet W.

Tegen medeverdachte Marylio V. (32) uit Purmerend eiste het OM acht jaar. Hij is een (ver) familielid van Promes en zit sinds april vorig jaar vast. Beide mannen hebben een "cruciale, aansturende en coördinerende rol" gespeeld bij de smokkel, aldus het OM. Promes zou er bovendien fors financieel in hebben geïnvesteerd. Hij stond daarmee "een tree hoger" dan V. Het duo opereerde "onder de radar" en ging "calculerend" te werk, aldus het OM, en huurde anderen in om het vuile werk op te knappen, zoals het uithalen van de cocaïne.

Juichen

De invoer vond eind januari 2020 plaats. Via de Westerschelde liep een containerschip binnen, dat afmeerde in de haven van Antwerpen. De smokkelaars konden een partij van 650 kilo coke van boord halen en naar een loods in de buurt van de haven vervoeren. De douane onderschepte een andere partij, van ruim 712 kilo, op hetzelfde schip. Beide partijen waren verborgen in een lading zakken zeezout, afkomstig uit Brazilië. Het bewijs tegen de twee verdachten bestaat vooral uit een forse hoeveel onderschepte cryptoberichten. Het onderzoek naar Promes is gestart na tips uit het criminele milieu.

Uit de onderschepte chats wordt volgens het OM duidelijk dat zowel Promes als V. zich intensief bemoeien met de smokkel. De officier citeerde berichten waarin Promes zou juichen over het succesvol binnentrekken van de 650 kilo. "Uitstekend werk", noteert hij in een groepschat aan zijn vermoede handlangers, "ik ben trots op jullie."

'Ontastbaar'

Volgens zijn advocaten ontkent Promes de beschuldigingen. Zij zullen woensdagmiddag hun pleidooi houden.

In juni vorig jaar veroordeelde de rechtbank de voetballer tot 1,5 jaar cel, omdat hij een neef tijdens een familiefeest in Abcoude in zijn knie zou hebben gestoken. Hij heeft tegen dat vonnis hoger beroep aangetekend. Ook bij dat proces bleef hij weg uit de rechtszaal. "Hij lijkt zich onaantastbaar te wanen in Rusland of daarbuiten", aldus de officier.