Clicky


Peiling wijst op onbegrip meeste Duitsers voor spoorstaking

Peiling wijst op onbegrip meeste Duitsers voor spoorstaking
24-01-2024 13:58 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De zesdaagse spoorstaking die woensdag is begonnen in Duitsland kan bij de meeste Duitsers op weinig steun rekenen. Volgens een peiling door onderzoeker YouGov onder ruim 4100 mensen verklaarde 59 procent van de respondenten er geen begrip voor te hebben. Ruim een derde heeft dat juist wel.

De nieuwe staking werd uitgeroepen door spoorvakbond GDL in een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. Het is de langste staking bij Deutsche Bahn ooit, met enorme verstoringen van het treinverkeer op lange afstanden en regionale lijnen. Ook het internationale treinverkeer naar Duitsland wordt geraakt.

De voorzitter van GDL zegt dat de staking van zes dagen proportioneel en nodig is, omdat Deutsche Bahn weigert tegemoet te komen aan de eisen voor hoger loon en kortere werkweken voor spoorpersoneel.

De Duitse belangenvereniging voor spoorvervoer Allianz Pro Schiene, waar onder meer spoorbedrijven, vakbonden en reizigersorganisaties lid van zijn, spreekt haar onvrede uit over de nieuwe staking door GDL. Volgens de directeur van die belangenclub schaadt de actie het vertrouwen van reizigers in het spoorvervoer.