Clicky


Strengere controles op inzet diesel heftrucks

Strengere controles op inzet diesel heftrucks
25-01-2024 10:32 | Algemeen | auteur Redactie

LEIDSCHENDAM - De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) gaat strenger controleren op heftrucks met dieselmotoren. Omdat de uitlaatgassen kankerverwekkend zijn en voldoende alternatieven voorhanden zijn, moet de inzet van dieseltrucks volgens de NLA zoveel mogelijk worden beperkt. Wie toch nog dieseltrucks in zijn hal gebruikt, zal deze in de meeste gevallen binnen zes maanden moeten vervangen. Dat meldt BMWT Keur, de brancheorganisatie van importeurs en leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. 

De NLA stelt dat voor dieselaangedreven heftrucks met een hefvermogen tot 12 ton voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Dat kunnen elektrisch aangedreven heftrucks zijn, maar ook heftrucks die op LPG of aardgas rijden. Daarom moeten bedrijven hun bestaande dieseltrucks met een hefvermogen tot 12 ton vervangen, tenzij ze schriftelijk kunnen onderbouwen waarom vervanging niet mogelijk is. Datzelfde geldt voor elektrisch aangedreven transportbanden, palletwagens en hoogwerkers, waarvoor de markt eveneens elektrisch aangedreven alternatieven biedt. 

Roetfilter 

Zolang machines niet zijn vervangen, moeten bedrijven aanvullende maatregelen nemen om blootstelling aan de uitlaatgassen te verminderen. Die maatregelen gelden ook als die machines alleen buiten worden ingezet. Ook dan kunnen medewerkers in de omgeving immers worden blootgesteld aan uitlaatgassen. 

  • Bij dieselmotoren met een vermogen lager dan 19 kW, is in alle gevallen een opsteek- of retrofit-roetfilter vereist.  
  • Bij dieselmotoren met een vermogen tussen 19 en 56 kW, is een opsteek- of retrofit-roetfilter met een effectiviteit van minimaal 95 procent vereist. 
  • Alleen bij dieselmotoren met een vermogen van minimaal 19 kW die voldoet aan de Stage V-norm, is een roetfilter niet nodig.  

Maatregelen specifiek voor heftrucks 

Als de inspecteurs dieselaangedreven heftrucks aantreffen die binnen in een hal worden ingezet, gelden de volgende maatregelen: 

  • Heftrucks met hefvermogen van 4 ton of minder, ongeacht de leeftijd: binnen zes maanden vervangen of alleen nog buiten inzetten. 
  • Heftrucks met hefvermogen tussen 4 en 8 ton en ouder dan vijf jaar: binnen zes maanden vervangen of alleen nog buiten inzetten. 
  • Heftrucks met hefvermogen tussen 4 en 8 ton en jonger dan vijf jaar: vervangen zodra ze vijf jaar worden of alleen nog buiten inzetten. 
  • Heftrucks met hefvermogen tot 8 ton die na 1 januari 2024 zijn aangeschaft: alleen nog buiten inzetten.