Clicky


Rechtbank beveelt vrijlating Fritzl uit psychiatrische gevangenis

Rechtbank beveelt vrijlating Fritzl uit psychiatrische gevangenis
25-01-2024 11:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA/AFP

WENEN - Een Oostenrijkse rechtbank heeft opdracht gegeven voor de voorwaardelijke vrijlating van Josef Fritzl uit de psychiatrische gevangenis, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Hij mag nu volgens zijn advocaat naar een reguliere gevangenis. De Oostenrijker werd in 2009 tot levenslang veroordeeld omdat hij zijn eigen dochter 24 jaar opsloot in een kelder onder zijn huis en haar stelselmatig verkrachtte.

De 88-jarige Fritzl, die nu een andere naam draagt, verwekte zeven kinderen bij zijn dochter Elisabeth. Zij zat vanaf haar achttiende in de kelder en zat daar gevangen tot ze in 2008 werd bevrijd. Drie van de zeven kinderen woonden bij haar. Fritzl en zijn vrouw zorgden voor drie andere kinderen. Hij verbrandde de stoffelijke resten van het zevende kind, dat kort na de geboorte stierf, thuis in de oven.

Fritzl is schuldig bevonden aan onder meer incest, verkrachting en vrijheidsberoving. Het oordeel over zijn voorwaardelijke vrijlating moet nog formeel bindend verklaard worden. Tot die tijd blijft hij gedetineerd, zeggen de gevangenis en zijn advocaat Astrid Wagner. Het is nog mogelijk om tegen de beslissing in beroep te gaan. Oostenrijkse media schrijven dat dit besluit van de rechtbank al werd verwacht.

Dementie

Fritzl vertelde in de rechtbank dat hij spijt heeft van zijn daden, vertelt Wagner. Zij zegt dat haar cliënt vergevorderde dementie heeft, maar donderdag wel in staat was de zitting te volgen. Oostenrijkse media melden dat Fritzl volgens een psychiatrische beoordeling geen gevaar meer vormt.

Advocaat Wagner wil volgend jaar een verzoek indienen voor een volledige vrijlating van Fritzl, een van de bekendste criminelen van Oostenrijk. De advocaat zegt dat het dagelijks leven van haar cliënt niet verandert bij een overplaatsing en dat hij in een reguliere gevangenis nog steeds psychiatrische onderzoeken moet ondergaan.