Clicky


Microsoft schrapt 1900 banen bij gametak, ook bij Activision

Microsoft schrapt 1900 banen bij gametak, ook bij Activision
25-01-2024 17:54 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

REDMOND - Techgigant Microsoft gaat 1900 mensen ontslaan binnen de videogametak van het bedrijf, waaronder ook Activision Blizzard valt. Microsoft nam dat gamebedrijf vorig jaar over voor 69 miljard dollar.

In een email aan medewerkers, ingezien door persbureau Bloomberg, zegt Microsoft-gamehoofd Phil Spencer dat de bezuinigingen ongeveer 8 procent van de 22.000 game-medewerkers bij Microsoft raken. De bezuinigingen volgen drie maanden nadat Microsoft de overname afrondde van Activision Blizzard, bekend van spellen als Call of Duty en World of Warcraft.

"Samen hebben we prioriteiten gesteld, gebieden die overlappen geïdentificeerd en ervoor gezorgd dat we allemaal op een lijn liggen voor de beste groeimogelijkheden", schrijft Spencer.

Buitensluiten

Ook bij Blizzard Entertainment, het onderdeel van Activision achter onder meer de game World of Warcraft, gaat een en ander veranderen. Naast dat de ontwikkeling van een nieuwe survivalgame wordt stopgezet, vertrekken ook president Mike Ybarra en Allen Adham, medeoprichter van Blizzard Entertainment.

Het vertrek van Ybarra is opvallend. Tijdens een conferentie in november zei hij nog dat iemand hem uit het bedrijf moest slepen, "zo lang zal ik hier blijven". Ybarra maakte in een bericht op socialmediaplatform X zijn vertrek bekend. "Na al meer dan twintig jaar bij Microsoft te hebben gewerkt en met de overname van Activision Blizzard achter de rug, is het tijd voor mij om (opnieuw) de grootste fan van Blizzard van buitenaf te worden", schreef hij.

De miljardendeal tussen Microsoft en Activision was vorig jaar lange tijd onzeker. Met name de Britse markttoezichthouder CMA lag dwars. Omdat Microsoft ook eigenaar is van gamebedrijf Xbox, toonde de waakhond zich bezorgd. De vrees was dat Microsoft concurrenten van Xbox zou kunnen buitensluiten van populaire nieuwe titels van Activision Blizzard. Maar de CMA besloot de deal na toezeggingen in oktober toch goed te keuren, waarmee het laatste obstakel voor de overname uit de weg was.