Clicky


Signify schrapt duizend banen, waarvan bijna helft in Nederland

Signify schrapt duizend banen, waarvan bijna helft in Nederland
26-01-2024 09:01 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

EINDHOVEN - [update 09:30 uur] Verlichtingsbedrijf Signify gaat duizend banen schrappen, waarvan bijna de helft in Nederland. Dat heeft topman Eric Rondolat gezegd in een toelichting op de jaar- en kwartaalcijfers. De voormalige lichtdivisie van Philips kampt met uitdagende marktomstandigheden.

Het banenverlies maakt deel uit van een eerder aangekondigde reorganisatie die een besparing van 200 miljoen euro moet opleveren. Vorig jaar verdwenen al 2700 banen bij het bedrijf.

Wereldwijd telde Signify eind vorig jaar bijna 32.000 medewerkers, van wie circa 2000 in Nederland. Hoeveel gedwongen ontslagen er in Nederland gaan vallen, kan het bedrijf nog niet zeggen.

Spanningen

Volgens topman Rondolat zijn de bezuinigingen onontkoombaar. "Als je kijkt naar onze kosten als percentage van de omzet zitten we op 31 procent aan het eind van 2023. Dat is veel te hoog."

Signify kampt volgens Rondolat vooral met tegenvallende resultaten in China, de op één na grootste markt van het bedrijf. Ook ondervindt het bedrijf problemen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, waar vrachtschepen in de Rode Zee worden aangevallen door Houthi-rebellen. "We zien een toename van de levertijden tot twaalf dagen omdat schepen vanwege het conflict een andere route moeten volgen. En de containerprijs is gestegen."

Nieuw bedrijfsmodel

Signify wordt dit jaar opgesplitst in vier divisies om de klantgerichtheid te verbeteren. Elke divisie krijgt een eigen winst-en-verliesrekening.

De omzet van Signify daalde vorig jaar met bijna 11 procent tot 6,7 miljard euro. Rondolat verwacht dat de uitdagende omstandigheden dit jaar zullen aanhouden, maar zegt vertrouwen te hebben in de gekozen strategie. "In het afgelopen kwartaal hebben we een nieuw bedrijfsmodel en maatregelen geïntroduceerd die onze prestaties zullen verbeteren."

Voorheen opereerde Signify onder de naam Philips Lighting. Het bedrijf ging in 2016 naar de beurs, waarna de bedrijfsnaam veranderd werd in Signify.