Clicky


SGP gaat Europese verkiezingen in met pleidooi voor minder EU

SGP gaat Europese verkiezingen in met pleidooi voor minder EU
26-01-2024 11:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Met een plan voor minder Europese Unie (EU) hoopt de SGP zonder gezamenlijke lijst met de ChristenUnie toch weer een zetel te veroveren in het Europees Parlement.

Bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma in Nieuwspoort zei lijsttrekker Bert-Jan Ruissen dat Europa zich moet "beperken tot haar kerntaken" en terug moet naar "haar christelijke wortels".

De EU is "doorgeschoten tot diepgaande politieke integratie op een ongekend aantal terreinen", vindt de kleine christelijke partij. Er moet een streep door "plannen voor verdere integratie, zoals EU-belasting, digitale euro en digitale identiteit".

De EU moet zich vooral met internationale kwesties bezighouden, zoals migratie en handel, en "niet of nauwelijks" met onderwijs, zorg en cultuur. Brussel moet wat de SGP betreft meer ruimte geven aan vissers en boeren, en zorgen dat de regeldruk voor ondernemers omlaag gaat.

Bijna vier decennia lang werkte de SGP samen met de ChristenUnie bij Europese verkiezingen. Ze haalden samen meestal twee zetels. Op initiatief van de ChristenUnie is die samenwerking nu beëindigd. De SGP moet 180.000 stemmen halen om hun zetel te behouden. Nederland gaat naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni.