Clicky


Netanyahu zegt dat de strijd tegen Hamas doorgaat

Netanyahu zegt dat de strijd tegen Hamas doorgaat
26-01-2024 15:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn land zal blijven strijden tegen Hamas en dat het zich "onverminderd" zal houden aan internationaal recht. Hij verwerpt in een eerste reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) wel beschuldigingen van genocide.

Het hof heeft Israël opdracht gegeven om meer te doen om burgers in Gaza te beschermen en genocide te voorkomen. Toch heeft het ICJ geen opdracht gegeven om de oorlog tegen Hamas te staken. Dat zal het land dan ook niet doen, blijkt uit een eerste reactie van de premier.

"Zoals ieder land heeft Israël het onvervreemdbare recht om zichzelf te verdedigen. De verachtelijke poging om Israël dit recht te ontzeggen, is flagrante discriminatie tegen de Joodse staat en is terecht verworpen", zegt Netanyahu in een videoverklaring. "Israël zal zichzelf blijven verdedigen tegen Hamas, een genocidale terreurorganisatie."

Ondanks de kritiek van het ICJ zegt Israël altijd zijn best gedaan te hebben om de inwoners van Gaza te beschermen en helpen. "We zullen doorgaan met het faciliteren van humanitaire hulpverlening en het uiterste doen om burgers lijden te besparen, ook al gebruikt Hamas burgers als menselijke schilden." Of het huidige beleid wordt aangepast, is vooralsnog onduidelijk.

De minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz kwam met een vrijwel identieke reactie op het vonnis door te spreken over de "toewijding aan het internationaal recht" van Israël. "Die staat los van enige ICJ-zaak", aldus een verklaring. Wel voegde het ministerie daaraan toe dat het blij is dat het ICJ heeft gezegd dat Hamas de gijzelaars moet vrijlaten.

De eerste kabinetsreactie op het vonnis, kwam via een X-bericht van de minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir. Hij schreef een schamperende tweet met de tekst "Den Haag Schmaag". Dat is een van oorsprong Jiddische manier om iets of iemand te bespotten door het begin van een woord door een sj-klank te vervangen om te laten zien dat je er geen hoge pet van op hebt. Die zogenoemde schm-reduplicatie is ook in het Engels populair.