Clicky


Rechter verbiedt AD-publicaties over opnames Peter R. de Vries

Rechter verbiedt AD-publicaties over opnames Peter R. de Vries
26-01-2024 15:49 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 16:25 uur] Het AD mag niet publiceren over geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries en in het bezit zijn van de krant. Dat heeft de rechtbank Amsterdam besloten in een door Royce de Vries en de Orde van Advocaten aangespannen kort geding. Het is zeer uitzonderlijk dat de rechter een publicatieverbod oplegt. De rechtbank spreekt van een "uitzonderlijk geval".

De rechtbank oordeelde vrijdag dat "in dit geval de door eiser en de Orde aangevoerde belangen zwaarder wegen dan het belang van de persvrijheid". Het gaat dan om de bescherming van "de rechten van anderen en het voorkomen van de verspreiding van vertrouwelijke mededelingen", aldus de rechter. Een nieuwe publicatie zou volgens De Vries zijn veiligheid in gevaar brengen, schreef het AD eerder. De Vries en de Orde hadden om een verbod gevraagd van alle "voorgenomen toekomstige publicaties".

De zitting vorige week over de kwestie was achter gesloten deuren. De rechtbank mocht die beslissing niet toelichten, omdat er een zogeheten "mededelingsverbod" gold. Dat wil zeggen dat er niets kan worden gezegd over de vraag waarom de zaak buiten de openbaarheid wordt behandeld. Ook na afloop moesten beide partijen zwijgen.

De rechtbank ziet zich nu genoodzaakt het vonnis deels openbaar te maken, maar: "In dit uitzonderlijke geval brengen de aard van de vordering en de beslissing met zich mee dat van de uitspraak slechts een zeer beperkt uittreksel kan worden gepubliceerd." In de uitspraak staat dat de rechter, De Vries en de Orde van Advocaten "vertrouwelijk kennis hebben genomen van de voorgenomen perspublicatie".

Het AD publiceerde eerder deze maand een artikel naar aanleiding van opnames die het via bronnen zou hebben gekregen. Op die opnames zou te horen zijn dat de toenmalige collega, oud-advocaat en BNNVARA-presentator Khalid Kasem, erkent een ambtenaar te hebben omgekocht. Vader en zoon De Vries hadden op dat moment samen met Kasem een kantoor in advocatuur en juridisch advies.

Royce de Vries laat weten niet te kunnen reageren op de uitspraak. Ook het AD kan nog niet reageren. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten laat weten blij te zijn met het oordeel van de rechter.