Clicky


Vrachtwagenchauffeurs aangevallen door protesterende Franse boeren

Vrachtwagenchauffeurs aangevallen door protesterende Franse boeren [+foto's&video's]
26-01-2024 19:57 | Weer en Verkeer | auteur ANP/ANP

LE PERTHUS/TOULOUSE - In heel Frankrijk betogen boeren tegen het regeringsbeleid met blokkades en andere acties zoals heel langzaam rijden met landbouwvoertuigen. Een van de grootste problemen die vrijdag zijn ontstaan is de geblokkeerde verbinding tussen Lyon en de Spaanse grens over de snelwegen A7 en A9. Volgens de Franse verkeersinformatie is deze route vrijwel onbruikbaar over 400 kilometer. Aan de Spaanse kant aan de grens bij Le Perthus is een enorme file van vrachtwagens ontstaan die Frankrijk niet of moeilijk in kunnen rijden.

Premier Gabriel Attal heeft vrijdag in het zuiden van het land een poging gedaan de boeren te kalmeren. Hij zei dat de regering "de boodschap heeft begrepen en dat de landbouw boven alles zal worden geplaatst".

Op sommige plaatsen werden vrachtwagenchauffeurs en hun trucks aangevallen door Franse boeren die de lading als oneerlijke concurrentie zouden zien. Een Spaanse tankwagen verloor bij zo'n aanval 20.000 liter Spaanse wijn. De Spaanse landbouwminister Luis Planas noemde de aanvallen op vrachtauto's volstrekt onaanvaardbaar. Er zijn blokkades in de loop van de dag weer opgeheven, maar de protesterende boeren zijn al een week op pad en blijven in heel het land actief. Ze zijn onder meer van plan Parijs te blokkeren.

Lage prijzen

De boeren vinden dat de prijzen voor hun producten onaanvaardbaar laag worden, dat de milieumaatregelen te duur zijn en ze vinden dat er veel te veel bureaucratie is. Boerenbonden eisen onder meer gegarandeerde minimumprijzen en minder belasting zoals op de in het belastingstelsel goedkopere diesel voor bedrijven. Ook zijn er betogers tegen het verbod van bepaalde bestrijdingsmiddelen.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft nog geen opdracht gegeven tegen de betogers op te treden uit angst voor een verdere escalatie.