Clicky


Brand op olietanker 'Marlin Luanda' bij Jemen geblust

Brand op olietanker 'Marlin Luanda' bij Jemen geblust
26-01-2024 23:49 | Incidenten | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

ADEN - [update zaterdag 19:30 uur] De brand die vrijdagavond op een Britse tanker in de Golf van Aden ontstond door een raketaanval van Houthi-milities is geblust. Dat heeft Trafigura, het concern waarvoor het getroffen schip een lading vervoerde, bekendgemaakt.

De Marlin Luanda, nu op weg naar een veilige haven, werd geraakt door een projectiel dat werd afgeschoten vanuit Jemen. De bemanning heeft de hele nacht gewerkt om het vuur onder controle te krijgen.

De opdrachtgever bedankte niet alleen de mensen aan boord voor hun inzet maar ook de gezagvoerders van een Amerikaans, Frans en Indiaas oorlogsbodem voor de geboden hulp.

De Britse regering heeft de aanslag, geclaimd door militant-islamitische Houthi's, scherp veroordeeld. "We hebben duidelijk gemaakt dat elke aanval op handelsschepen volstrekt onacceptabel is en dat Groot-Brittannië en zijn bondgenoten het recht hebben gepast te reageren".

De Jemenitische Houthi's, gesteund door Iran, nemen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, schepen in de Golf van Aden en de Rode Zee onder vuur. De militieleden hebben elk vaartuig dat in verband kan worden gebracht met Israël als doelwit bestempeld.