Clicky


15.000 agenten moeten voorkomen dat boeren Parijs blokkeren

15.000 agenten moeten voorkomen dat boeren Parijs blokkeren [+video's]
28-01-2024 22:40 | Weer en Verkeer | auteur ANP/AFP/DPA

PARIJS - De Franse politie wil 15.000 agenten inzetten om de door boeren voor maandag aangekondigde blokkade van Parijs te voorkomen, zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zondagavond. De politiemacht krijgt de beschikking over onder meer pantservoertuigen en helikopters. Op beelden van de politieprefectuur van Parijs is te zien dat pantservoertuigen 's avonds al posities innamen.

In hun strijd voor betere werk- en levensomstandigheden hebben boeren gedreigd Parijs vanaf maandag te blokkeren. Alle hoofdwegen die naar de metropool leiden, moeten daarom worden geblokkeerd, inclusief de wegen die de hoofdstad met de twee luchthavens verbinden. Ook willen de boeren de groothandelsmarkt van Rungis blokkeren. Dat is een gigantisch overslagpunt voor vis, vlees, gevogelte, zuivel en delicatessen.

Darmanin benadrukte dat het niet om een ​​"krachtmeting" gaat, maar om een ​​"ordelijk verloop van de protesten". Openbare gebouwen moeten worden beschermd en buitenlandse treinen moeten veilig door Frankrijk kunnen reizen, zei de minister. Hij wil voorkomen dat, zoals in enkele gevallen al is gebeurd, vrachtwagens uit bijvoorbeeld Spanje of Portugal door boeren worden aangehouden en geplunderd.

De Franse premier Gabriel Attal deed vrijdag verreikende beloftes van hulp aan boeren, waaronder aanvullende maatregelen tegen oneerlijke concurrentie uit andere landen. Tot nu toe vinden de boeren dat de toezeggingen niet ver genoeg gaan.